Arstid üle maailma nõuavad haiglate ründamise lõpetamist Ukrainas

PM Tervis
Copy
Arsti kabinet. Stetoskoop
Arsti kabinet. Stetoskoop Foto: Arvo Meeks

Maailma arstide liit ja Euroopa arstide alaline komitee nõuavad tervishoiuasutuste ründamise viivitamatut lõpetamist Ukrainas, vahendab Med24.

Maailma arstide liit (WMA) ja Euroopa Arstide Alaline Komitee (CPME) väljendavad sügavat muret Venemaa Föderatsiooni algatatud konflikti pärast Ukrainas ja rõhutavad, et meditsiinilise neutraalsuse rahvusvahelist põhimõtet ja inimõigusi tuleb austada.

WMA volikogu esimees prof Frank Ulrich Montgomery ütles, et Maailma Arstide Liit mõistab hukka Venemaa juhtkonna agressiooni Ukrainas ning kutsus üles vaenutegevust lõpetama. Lisaks kutsus ta Venemaa juhte üles austama arstide ja õdede tööd Ukrainas. Samuti seda tööd tegevate asutuste neutraalsust.

Kuna on tulnud teateid haigla pommitamisest Donetskis, rõhutatakse, et meditsiiniasutused ei tohi olla sõjalised sihtmärgid, arste ja teisi tervishoiutöötajaid ei tohi takistada oma ametiülesannete täitmisel ning tuleb teha kõik, et patsientidel ja kannatanutel oleks juurdepääs arstiabile. Arstide takistamine patsientidele abi osutamisel on vastuolus rahvusvahelise õigusega.

Eesti arstide liit avaldab Ukraina kolleegidele toetust.

«Sõda Ukrainas puudutab meid kõiki. Saatsime arstide liidu poolt toetusavalduse Ukraina arstide liidule ja kogu Ukraina rahvale ning mõistame hukka Venemaa riigijuhtide julmad sõjakuriteod, mis hävitavad süütute inimeste elu ja tervist,» teatas EALi president Jaan Sütt sotsiaalmeedias. «Toetame ka meie hulgas töötavaid Ukrainast pärit kolleege, kes muretsevad oma kodumaa ja lähedaste saatuse pärast.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles