Üle 6000 Venemaa meditsiinitöötaja on liitunud pöördumisega sõja lõpetamiseks Ukrainas (1)

PM Tervis
Copy
Omski haigla Venemaal. Pilt on illustratiivne.
Omski haigla Venemaal. Pilt on illustratiivne. Foto: Yevgeny Sofiychuk/TASS/Sxcanpix

Üle 6000 Venemaa arsti ja meditsiinitöötaja on alla kirjutanud Venemaa presidendile Vladimir Putinile suunatud pöördumisele, milles nõutakse sõja ja inimelude hävitamise lõpetamist Ukrainas, vahendab Eesti Arstide Liit.

«Meie, Venemaa arstid, õed ja parameedikud, oleme vastu Vene sõjaväe poolt läbi viidavale sõjalisele tegevusele Ukraina territooriumil,» märgitakse kirjas.

«Me ei otsi süüdlasi ega mõista kedagi hukka. Meie missioon on päästa elusid. On keeruline ette kujutada humaansemat eriala, kui seda on meditsiinitöötajal. Kutsume sellele mõlema riigi jaoks raskel ajal koheselt peatama vaenutegevuse ning lahendama kõik poliitilised probleemid rahumeelsel teel,» sedastati teates.

«Me ei jaga inimesi sõpradeks ja vaenlasteks,» nenditi ning lisati, et ollakse vandunud aitama iga inimest hoolimata tema rahvusest, religioossetest või poliitilistest vaadetest. «Aga täna ei ole meie abi piisav. Sõda võtab liiga palju elusid ning halvab nii paljude inimeste eluteid, mida meil ei ole aega aidata hoolimata kõikvõimalikest pingutustest.»

«Iga mürsk või kuul, mis ei jõua sihtmärgini ega võta kellegi elu, külvab siiski hirmu, paanikat ja valu. Valu, mis paneb kõigi südame valutama - tsiviilisikute, sõdurite, sõdurite emade ja abikaasade, nende laste - mitte keegi ei vääri seda hirmu. Mitte keegi ei vääri tapmist või viga saamist, kogemata või sihilikult.»

Meditsiinitöötajad nentisid, et ka nende sugulased, sõbrad, patsiendid ja kolleegid asuvad rünnatavatel aladel. «Pole ainsamatki inimest, kes lõikaks sellest käimasolevast verevalamisest kasu. Me ei saa jääda eemale sellest valust ja kannatusest, mis iga minutiga suuremaks kasvab.»

«Inimelu on hindamatu. Võtab vaid hetke, et tappa kedagi, kuid võimalike ohvrite ravi ja taastumine võib võtta aastaid,» märgiti, lisades, et sageli ulatuvad sõja tagajärjed mitmete aastateni.

Allakirjutanud meditsiinitöötajad nõuavad kohest sõjaliste operatsioonide peatamist. «Pole vahet, kuidas relvade kasutamist õigustatakse, nad jäävad ikkagi surmavateks ning valu ja kannatusi põhjustavateks.»

Venemaa meditsiinitöötajate jaoks on endiselt avatud Google-i keskkonnas vorm, milles saab pöördumisega liituda.

Eesti arstide liidu teatel toetavad ja tunnustavad Eesti arstid Venemaa kolleegide nõudmisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles