Leukeemiaravim võib ravida ka eesnäärmevähi metastaase

, ajakirjanik
Copy
Foto: Moose Photos, Pexels
  • Olemasolev ja tuntud ravim vähendas metastaase 92 %

Eesnäärmevähi rakkudes leiduva valgu ründamine juba läbiuuritud ja ammu kasutusesoleva ravimiga võib peatada haiguse leviku metastaasidena teistesse kehaosadesse.

"Umbes 90% vähisurmadest on põhjustatud metastaatilisest vähist, mis tekib siis, kui vähk levib teistesse organitesse," ütles Wei Yang, kirurgia ja biomeditsiiniteaduste dotsent. " Kui suudame ennetada metastaatilist vähki, saame oluliselt pikendada selle haigusega meeste eluiga ja parandada nende elukvaliteeti."

Cedars-Sinai meditsiinikeskuse teadlaste uuringus, mis ilmus eelretsenseeritavas ajakirjas Nature Communications, näidatakse seda, et 65% surmava eesnäärmevähi proovides on liiga aktiivne kindel valk - RIPK2. Seni on teada olnud selle valgu roll põletikuliste haiguste puhul, kuid nüüd on selge, et sellel võib olla oluline roll ka vähi ravis.

"Leidsime, et valgu RIPK2 aktiivsus suurenes koos vähi progresseerumisega, mis näitas meile, et sellel valgul võib olla vähi progresseerumisel väga oluline roll," ütles Yiwu Yan, Yangi laboratooriumi teadlane ja uuringu autor. Teadlased leidsid, et RIPK2 on osa 32 erineva kasvaja kasvu ja levikut soodustavast ahelast.

Hiirtega tehtud katsetes selgus, et RIPK2 sihtimine juba paar aastakümmet kasutuses olnud ponatiniibiga vähendas eesnäärmevähi metastaase madalamatel doosidel 74% ja kõrgema doosi puhul 92%.

Teadlased selgitavad oma töös ka seda, milline võiks olla doos, mida inimeste puhul eeldatavasti kasutada saab.

Ravimi kasutamine vähendas hiirte metastaase üle kümne korra, ütles dr. Yang. Kui see toimib samamoodi ka inimestel, siis saaks pikendada patsientide eluiga mitme kuu asemel mitme aasta võrra. Järgmiseks uuritakse sellise ravi mõju immuunrakkudele, et näha, kas valgu aktiivsusega “mängides” võib parandada immuunrakkude võimet kasvajaid rünnata.

Vt uuringut https://www.nature.com/articles/s41467-022-28340-6

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles