Ligi 70 protsenti eestlastest on kogu aeg väsinud ehk kannatab väsimussündroomi käes, selgus Tervise Arengu Instituudi uuringus.

«Väsimus on kõige levinum põhjus, miks inimene tuleb laborisse tervisekontrolli,» rääkis SYNLABi laboriarst Anneli Raave-Sepp.

Väsimuse põhjuste väljaselgitamisel võib abi olla vereanalüüsist. Organismi üldseisundi hindamiseks tehakse hemogramm (mõõdetakse hemoglobiini sisaldus veres ning loendatakse vererakud: leukotsüüdid, erütrotsüüdid, trombotsüüdid), mõõdetakse D-vitamiini, raua ja kilpnäärme tegevust stimuleeriva hormooni sisaldust.

«Kuigi meie kliimas oleme harjunud väsimusega elama, võib see tähistada mõnda tõsisemat terviseprobleemi ja seetõttu soovitan uurida põhjuseid. Võimalik, et saate end taas reipaks raua- või D-vitamiini kuuriga,» ütles Raave-Sepp.

D-vitamiin ja raud

Raave-Sepa sõnul on madal D-vitamiini ja rauatase kõige sagedasemad väsimuse ja energiapuuduse põhjustajaid ning seda kinnitavad ka mitmed teadusuuringud.

«D-vitamiini vaegust esineb 75 protsendil eestlastest, kuna selle parimaks allikaks on päike, mida meie laiuskraadidel on vähe, eriti külmal ja pimedal ajal. D-vitamiin mõjutab immuunsüsteemi, osaleb kaltsiumi ja fosfori ainevahetuses ning on oluline luudele, lihastele ja hammastele, aga ka koordinatsioonile,» loetles Raave-Sepp.

Kommentaarid
Copy