EMA: Pfizeri koroonavaktsiini võib tõhustusdoosina kasutada alates 12. eluaastast

PM Tervis
Copy
Laste vaktsineerimine koroona vastu. Pilt on illustreeriv.
Laste vaktsineerimine koroona vastu. Pilt on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu/Scanpix

Euroopa Ravimiameti (EMA) Inimravimite komitee (CHMP) hinnangul võib Comirnaty koroonavaktsiini tõhustusdoosina manustada vajadusel alates 12. eluaastast.

Inimravimite komitee arvamus tugineb 16-aastastel ja vanematel tõhustusannuse hindamiseks käimas oleva kliinilise uuringu vaheandmetele. Lisaks sellele on arvesse võetud avaldatud teaduskirjandust, müügiloajärgseid andmeid ning samuti Iisraeli noorte vaktsineerimisest kogunenud päriseluandmeid.

Seni oli Comirnaty vaktsiin mõeldud kasutamiseks kahe annusena viieaastastel ja vanematel ning tõhustusannust võis kasutada alates 18. eluaastast.

Tõhustusannuse eesmärk on taastada vaktsiini kaitsevõime, mis on esmase vaktsineerimiskuuri läbinud inimestel aja jooksul langenud. Olemasolevate tõendite põhjal on võimalik järeldada, et tõhustusannuse mõju noorukitele on samaväärne kui mõju täiskasvanutele. Uusi ohutusprobleeme ei tuvastatud.

Otsuse noorte vaktsineerimise kohta tõhustusannusega teevad kõik ELi liikmesriigid iseseisvalt. Arvestada tuleb haiguse levikut ja tõsidust noorema vanuserühma hulgas ning samuti teadaolevaid kõrvaltoimeid (eriti müokardiiti).

Noortele tõhustusdooside tegemist Eestis arutab immunoprofülaktika ekspertkomisjon sel nädalal.

EMA kiitis heaks Moderna vaktsiini 6–11-aastastele

Euroopa Ravimiameti Inimravimite Komitee (CHMP) otsustas ka, et Moderna koroonavaktsiini Spikevaxi võib kasutada ka 6–11-aastastel lastel. Siiani oli vaktsiin mõeldud Covid-19 kaitseks 12-aastastele ja vanematele.

6–11-aastastel kasutatav vaktsiiniannus on väiksem kui 12-aastastel ja vanematel, olles 50 µg 100 µg asemel. Sarnaselt vanemale vanuserühmale manustatakse vaktsiin kahe süstina õlavarrelihasesse ning süstide vahele jääb neli nädalat.

6–11-aastastel lastel läbi viidud uuringu raames hinnatud antikehade hulk näitas, et madalama annuse (50 µg) tekitatud immuunvastus oli võrreldav immuunvastusega, mis tekkis 18–25-aastastel kõrgema annuse (100 µg) manustamise tulemusena.

Kõige tavalisemad registreeritud kõrvaltoimed sarnanesid 12-aastastel ja vanematel nähtud kõrvaltoimetega: süstekoha valu, punetus ja paistetus, väsimus, peavalu, külmavärinad, iiveldus, oksendamine, paistes või tundlikud kaenlaalused lümfisõlmed, palavik ning lihas- ja liigesvalu. Kõrvaltoimed olid üldjuhul leebed ning möödusid mõne päevaga.

Kuna tõenditest järeldus, et Spikevaxi tõhusus 6–11-aastastel lastel sarnaneb 12-aastastel ja vanematel nähtuga, otsustas CHMP, et Spikevaxist saadav kasu selles vanuserühmas ületab vaktsiiniga kaasnevad riskid ning seda iseäranis lastel, kes tervisliku seisundi tõttu võivad haigestuda raskesse Covid-19 haigusesse.

Spikevaxi kasutamist 6-11-aastastel Eestis arutab immunoprofülaktika komisjon lähiajal.

Allikas: vaktsineeri.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles