Covid-19 patsientide pikaajaline probleem takistab treppidest liikumist

PM Tervis
Copy
Covid-19 järgselt on paljudel puhkudel oluline jätkata taastusraviga.
Covid-19 järgselt on paljudel puhkudel oluline jätkata taastusraviga. Foto: Shutterstock

Covid-19 patsientide pikaajaliseks probleemiks on ülimadal kehaline võimekus – näiteks võib olla treppidest teisele korrusele liikumine peaaegu võimatu ja vaid 20-minutiliste tavapäraste koduste toimetuste järgselt vajatakse puhkust, rääkis Tartu ülikooli kliinikumi statsionaarse taastusravi osakonna juhataja dr Aet Lukmann.

Ka on patsiendid kirjeldanud keskendumisraskusi näiteks autojuhtimisel ja igapäevaste tööülesannete täitmisel, ütles dr Lukmann kliinikumi lehele. Tema sõnul jäävad osal Covid-19 läbipõdenud patsientidest funktsionaalsed häired püsima pikalt.

Kirjanduse andmetel on kõige sagedasemateks terviseprobleemideks väsimus-jõuetus (53,1%), hingeldus (43,4%), liigesvalu (27,3%) ja rinnavalu (21,7%). Ka kuue kuu möödumisel haiguse algusest esineb jätkuvalt väsimust või lihasnõrkust (63%), unehäireid (26%), ärevust ja depressiooni (23%).

«Eraldi Covid-19 patsientidele suunatud isolatsioonivõimekusega taastusravi osakond avati 3. detsembril 2020 Tartu ülikooli kliinikumi statsionaarse taastusravi osakonna juures, esimesena Eestis. Taastusravile suunatud patsientidel on põhiprobleemideks olnud lisahapniku vajadus, väga väljendunud aeroobse suutlikkuse langus, mis väljendub jõuetusena, aga ka neuropsühhiaatrilised häired. Mitmel patsiendil on pika kulugu intensiivravi järgselt tekkinud intensiivravi polüneuropaatia, mis on põhjustanud patsiendi raske liikumisfunktsiooni häire ja sageli voodikesksuse,» nentis dr Lukmann.

Statsionaarse taastusravi osakonnas viibinud patsientide vanus kõigub vahemikus 17–94, keskmine vanus on 72 aastat. Enamasti on tegemist eakamate patsientidega, kellel on sageli palju kaasuvaid terviseprobleeme  —sagedasemateks ülekaal, arteriaalne hüpertensioon, diabeet, krooniline obstruktiivne kopsuhaigus, kardiovaskulaarsed haigused.

Lisaks jõuavad ambulatoorsele taastusravile ka Covid-19 järgse seisundiga niinimetatud long-Covid patsiendid. Nende patsientide taastusravi kestus võiks arsti sõnul olla vahemikus 6–12 nädalat. Covid-19 järgse seisundiga patsientide taastusravi puhul on otstarbekas hinnata aeroobset suutlikkust kardiopulmonaalse EKG koormustesti abil, mille tulemustele rajaneb edasine kuni 12-nädalane füüsilist vastupidavust ja kardiorespiratoorset reservi suurendav taastusravi programm. 

Lukmann lisas, et patsientidega, kes vajavad ambulatoorset taastusravi Covid-19 põdemise järgselt, puutuvad enim kokku perearstid. «Perearstid on oodatud Covid-19 põdenud patsiente taastusravile suunama,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles