Teadlased selgitavad, kuidas väike kogus alkoholi aju mõjutab

PM Tervis
Copy
Alkohol
Alkohol Foto: Ain Protsin

Seos rohke alkoholi tarbimise ja aju vahel on selge. Inimestel, kes tarbivad palju alkoholi, tekivad muutused aju struktuuris ja suuruses, mis on omakorda seotud kognitiivsete häiretega. Nüüd on teadlased leidnud, et ka tagasihoidlik alkoholi tarbimine võib aju ohustada, kirjutab Medical Xpress. 

Pennsylvania ülikooli töörühma juhtitud enam kui 36 000 osalejaga uuring analüüsis seoseid alkoholitarbimise ja aju vahel. Uurijad leidsid, et ka tagasihoidlik alkoholitarbimine (paar õlut või pokaal veini nädalas) võib ohustada aju ja põhjustada üldist ajumahu vähenemist. 

Mida kõrgem oli alkoholitarbimise tase, seda tugevamaks muutus seos. Näiteks 50-aastastel inimestel, kelle alkoholitarbimine suureneb ühelt ühikult (10 grammi puhast alkoholi ehk näiteks 244 milliliitrit 5,2-protsendilist õlut või 106 milliliitrit 12-protsendilist veini) kahele ühikule (0,5 liitrit õlut või pokaal veini), tekivad ajus muutused, mis on võrdsed kaheaastase vananemisega. 

Kui aga alkoholi joomine suureneb kahelt ühikult kolmele, võrdub see kolme ja poole aastase vananemisega. 

«Asjaolu, et meil on suur valim, võimaldab leida peeneid mustreid isegi poole klaasi õlle ja ühe õlle päevase tarbimise vahel,» rääkis uuringu autor Gideon Nave. 

«Need leiud on vastuolus teaduslike soovituste ja valitsuste juhistega ohutute alkoholitarbimise piiride kohta,» lisas Henry Kranzler, kes juhib Pennsylvania sõltuvusuuringute keskust. 

Alkoholitarbimise ja tervise seose uurimiseks on tehtud palju uuringuid, kuid need on andnud vahel ebaselgeid tulemusi. Kuigi on olemas kindlad tõendid selle kohta, et rohke joomine põhjustab hallaine ja valgeaine tugevat vähenemist kogu ajus, on teised uuringud näidanud, et mõõdukas alkoholitarbimine ei pruugi ajule mõju avaldada. 

Meeskond avaldas tulemused ajakirjas Nature Communications. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles