Kiievi lastehaigla vajab kiiret abi: raskelt haigeid lapsi ravitakse pommivarjendis

PM Tervis
Copy
Kiievi haiged lapsed on pommivarjendis.
Kiievi haiged lapsed on pommivarjendis. Foto: HEIDI LEVINE/SIPA/Scanpix

«Vestlesin eile pikalt Kiievi lastehaigla Ohmatdyt peadirektori Volodymyr Žovniriga, kes kinnitas, et ümbritsev olukord on väga hull – nende haiglasse tuuakse vigastatud lapsed ning patsiendid on viidud haigla keldriruumidesse, et neid pommitamiste eest kaitsta,» rääkis Tallinna Lastehaigla toetusfondi juhataja Inna Kramer.

Haiglajuhi sõnul on haiglapersonal äärmiselt pühendunud ja ühtehoidev. Nad on jäänud Kiievisse, et sõjaolukorras haigete laste elude eest võidelda. Ekstreemsetes tingimustes viidi läbi isegi üks luuüdi siirdamise operatsioon.

«Esialgu saab haigla veel hakkama, sest mõneks ajaks on olemas ravimi- ja toiduvarud, kuid meile edastati nimekiri meditsiinitarvikutest ja -seadmetest, mida oleks esmajärjekorras juurde vaja,» rääkis Kramer. «Meie soov on pakkuda selliseid abivahendeid, mida on parasjagu kõige rohkem tarvis. Oleme valmis esimesel vajadusel ja võimalusel omapoolse toetuse Kiievi lastehaiglale edastama. Oleme väga tänulikud kõigile headele inimestele, kes on juba annetuse teinud.»

«Tallinna Lastehaigla toetusfondi nõukogu otsustas eelmisel nädalal toetada Ukraina sõjakeerises haiglas olevaid lapsi. Palusime ka oma toetajatel teha Kiievi lastehaigla heaks annetusi ning Eesti inimesed tulid selle mõttega kohe kaasa,» lausus Inna. «Mõistus tõrgub aru saamast ja süda valutab, teades, et lapsed satuvad haiglasse, kuna on saanud sõjategevuse tõttu vigastada. Raskeid haigusi põdevad lapsed ning ka enneaegsena sündinud beebid vajavad jätkuvalt ööpäevaringset arstiabi, hoolimata sellest, mis ümberringi toimub. Ülimalt keeruline on olukord ka haiglatöötajate jaoks, kes peavad vaimselt ja füüsiliselt kurnatutena ekstreemsetes tingimustes hakkama saama.»

«Lastehaiglaid on Ukrainas palju ning abivajadus on haiglate lõikes väga erinev. Esmaspäeval saadeti meie haiglast Harkivi lastehaiglasse abisaadetisega kuvöös, hingamisaparaat ja neli perfuusorit. Saatmist koordineeris Vanalinna Rotary klubi,» lausus Kramer.

Lisaks Tallinna Lastehaigla toetusfondi reservidest Kiievi lastehaigla abistamiseks eraldatud 100 000 eurole annetasid toetajad kuue päevaga lisaks veel ligi 30 000 eurot ning annetused jätkuvad. Suurim annetus oli 8000 eurot.

«Eesti inimesed ja ettevõtted haarasid toetusfondi algatusest teha annetusi Kiievi lastehaigla toetuseks kohe kinni ning annetused hakkasid riburada tulema,» ütles Tallinna Lastehaigla toetusfondi nõukogu esimees Janek Mäggi. «Ukraina laste kannatuste leevendamine ei ole meie võimalus, see on meie kohustus. Kõik, mida me saame teha valu leevendamiseks, on tunnustust väärt. Erakordses kriisis tuleb toetada neid, kelle abistamiseks on meil parimad võimalused. Lastehaigla Toetusfond teeb kõik, et toetada Kiievi lastehaigla väikeseid patsiente – et nende ravi ei katkeks ja traumad saaksid parima leevenduse. Kes tahab appi tulla, saab annetuse teha toetusfondi kodulehe kaudu www.toetusfond.ee ning kogu abi jõuab 100 protsenti sihtkohta.»

 Annetusi Kiievi lastehaigla toetuseks saab teha Toetusfondi pangakontodele või otse fondi kodulehe kaudu, lisades juurde märksõna «Kiievi lastehaigla».

Link annetamiseks toetusfondi kodulehe kaudu: http://www.toetusfond.ee/anneta

Tallinna Lastehaigla toetusfondi annetuskontode numbrid pankades:

Swedbank EE142200221001137609

SEB EE481010220026847017

Luminor EE921700017000265265

LHV EE677700771001364621

Coop Pank EE614204278617991000

Makse saaja: Tallinna Lastehaigla Toetusfond

Makse selgitus: Kiievi lastehaigla

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles