Mullu kasvas hambaraviteenuseid kasutanud inimeste arv

PM Tervis
Copy
Hambaravi. Foto on illustratiivne.
Hambaravi. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Mullu tasus haigekassa inimeste hambaravi ja -hüvitiste eest ligi 62 miljonit eurot, mis on 13 protsenti enam kui aasta varem. Võrreldes varasema aastaga, kasvasid 2021. aastal peaaegu kõik kulud ja ravijuhud. 2022. aasta eelarves on haigekassa suunanud hambaravisse juba 67,8 miljonit eurot.

Haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemanni sõnul kasvas eelmisel aastal hambaravi teenuseid kasutanud inimeste arv ning suurenesid kulud. «Kasvu põhjuseks oli see, et 2020. aastal piiratud plaanilise ravi tõttu lükkasid inimesed hambaarsti külastuse uude aastate. Samuti mõjutas teenuse kasvu lepingupartnerite lisandumine,» selgitas Friedemann.

Kõrgendatud hüvitist, 85 eurot aastas (omaosalus 15 protsenti) saavad rasedad, alla 1-aastase lapse emad, vanadus- ja töövõimetuspensionärid, osalise või puuduva töövõimega inimesed, samuti ka suurenenud hambaravivajadusega inimesed. Hüvitist kasutas mullu ligi 130 000 inimest 9,5 miljoni euro eest.

2021. aastal aga vähenes täiskasvanute vältimatut hambaravi kasutanud inimeste arv 20 protsendi ja teenuse rahastamine 207 000 euro võrra. Aasta varem tõusis vältimatu hambaravi kasutus hüppeliselt Covid-19 haigusest tingitult, kui plaaniline ravi oli piiratud ja laienes vältimatu hambaravi teenuste loetelu.

3−19-aastastest lastest ja noortest käis eelmisel aastal riigi kulul hambaravil 59 protsenti sihtrühmast. Kõige usinamad hambaarsti juures käijad olid 6–11-aastased. Enim kasutasid riigi poolt pakutavat tasuta hambaravi teenust Saare, Võru, Jõgeva ja Tartu maakonna lapsed. Endiselt jõuavad kõige vähem hambaarsti vastuvõtule Lääne-Virumaa, Ida-Virumaa ja Valgamaa lapsed.

Haigekassa prioriteediks on laste hambahaiguste ennetuse ja raviteenuste kättesaadavuse ühtlustamine ja parandamine. «Vaatamata ulatuslikule teavitustööle ei ole see olnud piisav. Pikema eesmärgina peaks laste hambahaiguste ennetustegevused ja ravi toimuma praegusest süsteemsemalt ning ennetustegevustesse soovime kaasata rohkem kooliõdesid,» selgitas Friedemann. Samuti paneb ta kõigile lapsevanematele südamele viia laps kord aastas hambaarstile. «Kasutage kindlasti seda võimalus, et laps saaks astuda täiskasvanuellu tervete hammastega, vaid nii on tulevikus ka kulutused hambaravile väiksemad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles