Ukraina sõjapõgenikele on Eestis tagatud Covid-19 testimine ja vaktsineerimine

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Haigekassa andmeil on ajutise kaitse saanud Ukraina sõjapõgenikele Eestis tagatud tasuta vältimatu arstiabi ja hambaravi, Covid-19 testimine ning Covid-19 vastane vaktsineerimine.

Tervisenõu saab inglise ja vene keeles perearsti nõuandmetelefonil 1220 (välismaa numbrilt helistades +372 634 6630). Vajadusel suunatakse inimene edasi hädaabi numbrile 112.

Apteegid tohivad aktsepteerida ka Ukrainas väljastatud paberretsepti, välja arvatud narkootiliste ja psühhotroopsete ravimite puhul. Apteekri jaoks peab olema üheselt arusaadav, milline ravim on inimesele määratud.

Psühholoogilist tuge saab kriisitoe telefonilt 116 006 (+372 6147 393). Lisaks saab vestelda ka veebis aadressil www.palunabi.ee. Tugi on tagatud eesti, inglise ja vene keeles.

Elamisloa ja Eesti isikukoodi saanud Ukraina põgenikud ei ole automaatselt Eestis ravikindlustatud, vaid elamisloa saamise järgselt saavad nad seda taotleda Eesti inimestega võrdsetel alustel. Ravikindlustusele on õigus näiteks üle ühe kuu kehtiva töölepingu alusel töötaval inimesel või töötukassas arvele võetud töötul. Kindlustatutega on võrdsustatud lapsed, rasedad, ülalpeetavad abikaasad, osalise ja puuduva töövõimega inimesed, pensionärid,  usulise ühenduse liige, õpilased, üliõpilased.

Kui ajutise kaitse saanud inimene saab ravikindlustuse, on tal õigus saada ka plaanilist üld- ja eriarstiabi samadel tingimustel kohalike ravikindlustatud inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles