Loodi toetusfond Ukrainas tsöliaatikat põdevatele inimestele

BNS
Copy
Leib ja piim: esimene on keelatud tsöliaakiahaigele, teine laktoositalumatuse käes kannatajale.
Leib ja piim: esimene on keelatud tsöliaakiahaigele, teine laktoositalumatuse käes kannatajale. Foto: Peeter Langovits

Euroopa tsöliaakia seltside assotsiatsiooni (AOECS) eestvedamisel loodi toetusfond Ukrainas tsöliaatikat põdevatele inimestele.

Eesti tsöliaakia seltsi teatel kohtus 4. märtsil Euroopa tsöliaakia seltside assotsiatsiooni poolt kokku kutsutud Ukraina kriisi komitee, et vahetada kogemusi ja jagada probleeme, millega silmitsi seistakse. Sooviti leida tõhusad lahendused Ukraina tsöliaakia seltsi ja tema liikmete toetamiseks nii nende kodumaal, kui ka põgenike toetamiseks sihtriikides. Kohtumisel osales ka Eesti tsöliaakia seltsi esindaja.

Ühise otsusena algatati «AOECS Central Emergency Fund», et koguda toetusi Ukraina tsöliaatikute toetamiseks. Pikaajaline fondi eesmärk on toetada sihtriikidesse jõudnud sõjapõgenike taastumist läbielatud traumast tagades neile ligipääs vajaminevale gluteenivabale toidule ning luues võimalused sotsiaalseks suhtluseks kohalike inimestega.

Fondi kasutatakse Ukraina tsöliaatikuid toetavate tsöliaakia seltside tegevuse toetamiseks, kes tegelevad otseselt Ukrainasse gluteenivabade tootede saatmisega või oma riigis sõjapõgenikest tsöliaatikute toetamisega.

Toetuse kasutamiseks esitavad toetust soovivad tsöliaakia seltsid AOECSi Ukraina kriisi komiteele taotluse, kus selgitavad oma tegevuse seotust fondi eesmärgiga ning kuidas toetust kasutatakse. Praeguseks on tuvastatud, et fondi rahastust võib vaja minna täiendava tööjõu palkamiseks, gluteenivabade toodete ladustamiseks laoruumide rendiks ning transpordi ja logistika kuludeks Ukrainasse toodete saatmisel.

Annetada saavad nii eraisikud kui ettevõtted. Annetusi koguvad AOECSi liikmesseltsid oma koduriikides ning edastavad saadud toetuse AOECS keskfondi. Selline riigiti annetuste kogumine teeb selle inimeste jaoks lihtsamaks ja mugavamaks.

Toetada saab, tehes annetuse Eesti tsöliaakia selts MTÜ Swedbanki kontole EE912200221078681418. Makse selgitusse tuleb kirjutada «Donation for Ukrainian Coeliacs». Eesti tsöliaakia selts on kantud tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute nimekirja, mis tähendab, et nimekirjas olevatele ühingutele saavad juriidilised isikud teha annetusi teatud piires maksuvabalt ja füüsilised isikud saavad nendele ühingutele tehtud annetused maha arvata oma maksustatavast tulust.

Praegusel hetkel on Poola tsöliaakia seltsil piisavas koguses gluteenivabu tooteid, mida Ukrainasse abivajajateni saata tänu kohalikele tootjatele ja Euroopa suurtootjatele. Siiski võib pikaajalises perspektiivis, kui sõda ja põgenike kriis kestab kauem, olla vajadus täiendavateks gluteenivabadeks toodeteks. Seetõttu palutakse toiduainete annetamise huvi korral võtta ühendust kohaliku tsöliaakia seltsiga, kes annab teada täpsed võimalused gluteenivabade toodete edastamiseks abivajajateni nii Poola kaudu, kui ka kohapeale saabunud põgenikeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles