AVASTUS Koduõues sibavad putukad suudavad vähki tuvastada

PM Tervis
Copy
Formica fusca on levinud üle Euroopa.
Formica fusca on levinud üle Euroopa. Foto: Shutterstock

Prantsusmaa teadlaste meeskonna uus uuring viitab, et treenitud sipelgad võivad inimestel vähki tuvastada. Uuringus näidati, et teatud sipelgaliike saab kiiresti koolitada tuvastama vähirakke – täpsusega, mis on võrdne näiteks koerte omaga.

Koeri on kasutatud juba aastakümneid keelatud ainete ja lõhkeainete tuvastamiseks — viimasel ajal on uuritud nende muljetavaldavat võimet haista haigusi nagu vähk, malaaria ning isegi Covid-19, vahendab New Atlas.

Koerte koolitamine pole aga kiire ega odav ettevõtmine. Nii et teadlased on pööranud pilgud ka teiste olendite poole, nagu hiired, mesilased ja jaaniussid.

Nüüd uuriti Formica fusca ehk raudkuklase nimelise sipelgaliigi treenitavust. Varem on leitud, et sipelgad suudavad tuvastada teatud lenduvaid orgaanilisi ühendeid, mille järgi saab avastada vähitüüpe. Seega püüti uues uuringus välja selgitada, kas sipelgaid saab treenida vähirakke tuvastama.

Esialgsed testid keskendusid kahte tüüpi rinnavähirakkudele, millel mõlemal oli erinev lenduvate orgaaniliste ühendite profiil. Vaid kolme treeningkatsega suutsid teadlased tõhusalt õpetada sipelgaid vähirakke eristama normaalsetest rakkudest täpsusega, mis sarnaneb hiljutistes koertega tehtud uuringutes täheldatuga.

«Sipelgad on seega tuvastusvõime poolest samaväärsed koertega – enim uuritud biodetektoritega,» kirjutavad teadlased. «Mõnes osas edestavad sipelgad koeri, sest nad vajavad tunduvalt lühemat koolitusaega (30 minutit võrreldes 6–12 kuuga koeral) ning väiksemaid koolitus- ja hoolduskulusid (kaks korda nädalas mesi ja külmutatud putukad). Meie lihtsat protokolli saavad kõik rakendada pärast umbes kolmepäevast treeningaega.»

Sipelgaid saaks teadlaste sõnul kasutada potentsiaalselt ka narkootikumide, lõhkeainete, riknenud toidu ja muude haiguste, sealhulgas diabeedi tuvastamiseks.

Kuidas võimsa haistmismeelega sipelgaid saaks kasutada väljaspool laborit, kus nad said tuvastada konkreetseid proove, selle peavad teadlased veel välja nuputama.

Uuring ilmus ajakirjas iScience.

Kes on Formica fusca?

Formica fusca (raudkuklane) on musta värvi sipelgas, mida leidub tavaliselt kogu Euroopas, aga ka osades Lõuna-Aasias ja Aafrikas. Kuulub kuklaste perekonda. 

Allikas: Vikipeedia

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles