ÜRO agentuurid kutsuvad lõpetama rünnakuid tervishoiuasutuste vastu (1)

Copy
Mariana Vishegirskaya Mariupoli sünnitushaigla juures pärast selle pommitamist 9. märtsil. Naine on pärast seda toonud teises haiglas ilmale tütre.
Mariana Vishegirskaya Mariupoli sünnitushaigla juures pärast selle pommitamist 9. märtsil. Naine on pärast seda toonud teises haiglas ilmale tütre. Foto: Mstyslav Chernov/Scanpix

Kolm ÜRO agentuuri kutsuvad viivitamatult lõpetama kõik rünnakud tervishoiuasutuste vastu Ukrainas, nimetades Venemaa sellist tegutsemist näiteks «südametust julmusest».

ÜRO lastefond (UNICEF), Maailma terviseorganisatsioon (WHO) ja ÜRO rahvastikufond (UNFPA) märkisid, et «koletud rünnakud tapavad ja tekitavad tõsiseid vigastusi patsientidele ja tervishoiutöötajatele, hävitades elutähtsat tervishoiutaristut ning sundides tuhandeid ajama läbi ilma ligipääsuta tervishoiuteenustele, seda vaatamata katastroofilisele vajadusele».

«Rünnata kõige haavatavamaid — imikuid, lapsi, rasedaid naisi ja neid, kes juba kannatavad haiguste tõttu, ja tervishoiutöötajaid, kes inimelude päästmiseks panevad oma elu panti — on näide südametust julmusest,» ütlesid agentuurid.

Alates sõja algusest on vähemalt 12 tervishoiutöötajat saanud surma ja 34 vigastada, samuti on kahjustatud või hävitatud 24 tervishoiuasutust ning viis kiirabiautot, seisis avalduses.

Agentuuride kohaselt on alates Venemaa sissetungist Ukrainasse 24. veebruaril sündinud umbes 4300 last ning järgmise kolme kuu jooksul on oodata 80 000 ukrainlanna sünnitust, samas on kriitilisele tasemele langenud hapniku ja muude meditsiinitarvete varud.

Nende sõnul on tervishoiusüsteem Ukrainas hetkel selgelt erakordse pinge all ning kogu süsteemi kokku kukkumine oleks katastroofiline, mida tuleks iga hinnaga vältida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles