Tehisintellekt leiab vähi üles

, ajakirjanik
Copy
Dr Lee Kwan-hee (paremal) ja dr Kim Hojun (vasakul) KISTist diagnoosivad eesnäärmevähki patsientide uriiniproovidest, kasutades ülikõrge tundlikkusega nutikaid biosensoreid ja tehisintellekti.
Dr Lee Kwan-hee (paremal) ja dr Kim Hojun (vasakul) KISTist diagnoosivad eesnäärmevähki patsientide uriiniproovidest, kasutades ülikõrge tundlikkusega nutikaid biosensoreid ja tehisintellekti. Foto: Korea Institute of Science and Technology (KIST)
  • Eesnäärmevähi diagnoosi saab pea 100% täpsusega 20 minutiga

Tundub nii, et varsti saab kasutada kiiremat, täpsemat ja ka odavamat meetodit eesnäärmevähi diagnoosimiseks. Eesnäärmevähk on meeste seas üks levinumaid vähke. Praegu kasutatakse eesnäärmevähi kindlakstegemiseks kõigile vanematele meestele tuntud PSA proovi. Paraku pole viimane üleliia täpne analüüs.

Korea teaduse ja tehnoloogia instituut (KIST) teatas, et biomaterjalide uurimiskeskuse teadlase dr Kwan Hyi Lee ja Asani meditsiinikeskuse professori In Gab Jeongi juhitud uurimisrühm töötas välja meetodi eesnäärmevähi diagnoosimiseks uriinist vaid 20 minuti jooksul – ja seda peaaegu 100% täpsusega. Selleks kasutatakse tehisintellekti analüüsimeetodit ja ülitundlikku biosensorit.

Veretu ja nahka mitteläbiva meetodina on uriiniproovi kasutav diagnostiline test patsientidele mugav ja ei vaja invasiivset biopsiat, diagnoosides seeläbi vähki ilma kõrvaltoimeteta.

Meeskond töötas välja ülitundliku pooljuhtandurisüsteemi, mis on võimeline samaaegselt mõõtma valitud nelja vähiteguri jälgi uriinis. Nad “koolitasid” tehisintellekti spetsiaalse algorütmiga erinevate vähitegurite hulka ja suhet mõõtma. Nii õnnestus analüüsida 76 uriiniproovi peaaegu 100-protsendilise täpsusega.

Nii saab minimeerida tarbetut biopsiat jmt, mis võib dramaatiliselt vähendada meditsiinikulusid ja meditsiinipersonali koormust, ütles professor Jeong. Seda metoodikat saab kasutada ka teiste vähkkasvajate täpseks diagnoosimiseks, arvas dr Lee KIST-st.

Allikas: EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles