Lastefond palub teada anda abivajajatest

PM Tervis
Copy
Ühegi lapse ravi või haigusest tingitud toimetulek ei tohiks jääda rahaliste vahendite taha.
Ühegi lapse ravi või haigusest tingitud toimetulek ei tohiks jääda rahaliste vahendite taha. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond kutsub teada andma lastest ja noortest, kes haiguse või erivajaduse tõttu vajavad abi, mida riiklikest vahenditest ei kompenseerita.

Lastefondi selle aasta põhikampaania «Aita leida abivajaja» on suunatud abivajajate leidmisele. Iga päev erilisi lapsi kasvatavate peredega kokku puutudes teatakse, kui raske on abi küsida ja kuuldakse üsna sageli, et pered ei julge seda teha, sest arvavad, et keegi teine on veel suuremas hädas. Vahel arvatakse, et abi taotlemine on väga keeruline ja peredel pole selleks lihtsalt jaksu. Üsna levinud on arusaam, et aidatakse ainult neid, kelle sissetulek jääb alla riiklikult kehtestatud toimetulekupiiri.

Mõned põhjendused, miks abivajajad abi küsida ei tihka

«Me püüdsime ise kuidagi hakkama saada, sest lastefond ei saa kõiki aidata – ennekõike vajavad abi need lapsed, kelle jaoks on see elu ja surma küsimus.»

«Me ei julge lapse abivahendi jaoks abi küsida, sest muidu arvatakse, et oleme eluheidikud. Omavalitsus saatis meid juba toimetulekutoetust taotlema, aga me ei vaja toiduraha või eluasemekulude hüvitamist.»

«Lastefond aitab niigi paljusid, te ei jõua ju ka kõiki aidata!»

«Me pole pidanud kunagi kelleltki midagi paluma, abi küsimine on väga raske!»

«Minu lapsel pole puuet, siis ei saa teda ju keegi aidata!»

«Meie pere sissetulek on suurem kui elatusmiinimum, siis vist pole meil õigust mingit abi saada? Ma ei tea, kuidas vajaliku 6000 eurot kokku saame?»

«Kas lapse operatsiooni välisriigis saaks edasi lükata, kuniks sinna sõiduks raha kogume?»

Lastefondi sõnum avalikkusele on – abivajajad tuleb aitajal ise üles otsida, mitte abivajaja ei pea jooksma paberipakid kaenlas mööda erinevaid uksetaguseid. Ja parim viis seda sõnumit levitada on ise eeskuju näidates.

TÜK lastefondi toetusjuhi Eveli Ilvese sõnul ei pea fondist abi saamiseks olema toimetulekupere või tõendama tšekkidega oma igapäevaseid kulusid. «Meile ei ole vaja tõestada, et lapse haigusega kaasnevad suured kulud ning erakordne hoolduskoormus, me teame ka seda, et kasvõi osalise ajaga tööle naastes jäetakse haiget last kasvatav vanem pahatihti hooldajatoetusest ilma. See on äärmiselt ebaõiglane ja lükkab erilisi lapsi kasvatavad vanemad ühiskonnast välja!»

Lastefond tasub abivajava lapse kulud otse teenuseosutajale, lapsevanem nende kulude või kuludokumentide pärast muretsema ei pea.

TÜK lastefond aitab aastas enam kui 500 erineva abivajadusega last. Lapsi, kes abi vajaksid, on teadaolevalt palju rohkem.

Lastefondist nenditakse, et ühegi lapse ravi või haigusest tingitud toimetulek ei tohiks jääda rahaliste vahendite taha. Kui enda või mõne sõbra, sugulase või tuttava, aga ka näiteks äsja naabriks tulnud pere on sellises olukorras, siis tuleks pöörduda julgelt lastefondi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles