Ülekaal ja immuunrakud on seotud

PM Tervis
Copy
Rasvumine on haiguste oluline riskitegur.
Rasvumine on haiguste oluline riskitegur. Foto: Shutterstock

Iiri ja Saksa teadlased tuvastasid, kuidas spetsiifilised immuunrakud võivad rasvkoes põhjustada põletikku, mis toob kaasa kaalutõusu ja rasvumise. Uuring toob välja ka perspektiivi põletiku pidurdamiseks rasvkoes, pakkudes seeläbi uusi viise rasvumise ohjamiseks.

Rasvumisega kaasneb eelsoodumus diabeedi, südame-veresoonkonna haiguste ja vähi tekkeks. Üleilmselt levinud probleemi lahendamiseks on vaja uusi ravimeetodeid.

Teadlased tuvastasid uurimistöös, kuidas immuunrakud ja «kontrollpunkti valgud» edendavad rasvkoes põletikulisi rakke, mille tagajärjeks on rasvumine. Muutused rakkudes prognoosisid ka uuritud inimestel tugevat ülekaalu.

Seejärel näitasid teadlased, et lääne «kõrge rasvasisaldusega» dieedil olevate hiirte niinimetatud immuunsüsteemi kontrollpunkti valkude soodsas suunas muutmine pidurdas rasvumist ja diabeedi arengut järsult.

«See uus rasvunud inimeste vistseraalse rasva rakkude kontrollpunktide reguleerimise protsess edendab meie arusaama sellest, kuidas immuunsüsteem kontrollib toitumisest põhjustatud kaalutõusu, mis võib põhjustada selliseid haigusi nagu rasvumine ja 2. tüüpi diabeet,» ütles uuringut juhtinud professor Padraic Fallon. «Analüüsisime immuunsüsteemi kontrollpunktide funktsiooni konkreetsetel rakkudel ja on põnev näha, et väikesel muutusel ühes paljudest rasvarakkude populatsioonidest on selline mõju haiguse kulule.» Teadlaste eesmärgiks on edasi uurida, kuidas immuunsüsteemi kontrollpunktidega manipuleerides saaks aidata rasvunud inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles