AVASTUS ⟩ Covid-19 kergelt põdenute organismis esineb veel kuid hiljem oluline muutus

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: www.freepik.com

Mucosal Immunology teadusajakirjas avaldatud uus uuring näitas, et immuunrakkude makrofaagide aktiivsus on muutunud veel isegi kuid pärast Covid-19 kergekujulist põdemist, mis viitab põletikule kehas.

Kolm kuni viis kuud pärast koroonaviirusega nakatumist esines kergelt põdenutel makrofaagide toimimises endiselt muutusi. «Kuigi enamikul neist inimestest ei olnud püsivaid sümptomeid, oli nende immuunsüsteem tundlikum kui tervetel,» nentis Karolinska instituudi meditsiinilise biokeemia ja biofüüsika osakonna dotsent Craig Wheelock pressiteates.

Pikaajalised sümptomid on pärast raske Covid-19 põdemist suhteliselt tavalised, kuid võivad mõjutada ka kergelt põdenut.

Selle tahu uurimiseks võtsid teadlased vereproove 68 inimeselt, kellel oli varem kergekujuline Covid-19. Kontrollrühm koosnes 36 inimesest, kes ei olnud seni koroonaviirusega nakatunud.

Teadlased eraldasid laboris makrofaagid ja stimuleerisid neid valkude, steroidide ja lipopolüsahhariididega (LPS), mis on immuunsüsteemi käivitavad molekulid. Seejärel otsiti aktiivseid geene. Teadlased mõõtsid ka eikosanoidi signaalimolekulide olemasolu, mis on põletiku põhitunnus.

«Pole üllatav leida Covid-19 põdevatel inimestel palju eikosanoidmolekule, kuna haigus põhjustab põletikku, kuid üllatav oli see, et neid toodeti veel mitu kuud pärast nakatumist suurtes kogustes,» ütleb Wheelock.

Uuring näitas ka leukotrieenide kõrgemat kontsentratsiooni – need on põletikuvastased molekulid, mis teadaolevalt põhjustavad astmat.

«On märkimisväärne, et leukotrieenide kõrgendatud kontsentratsioon püsib makrofaagides neil, kellel on olnud kerge Covid-19,» ütleb uuringu üks autor Julia Esser von Bieren Müncheni tehnikaülikoolist. «Leukotrieenid on peamised astma vahendajad, kuid nad osalevad ka peremeesorganismi viirusevastases kaitses gripi vastu. Püsiv tõus pärast SARS-CoV-2 infektsiooni võib põhjustada suuremat tundlikkust hingamisteede põletiku suhtes, kuid võib samuti parandada immuunsust SARS-CoV-2 või muude viiruste vastu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles