Dementsusriski alandavad teatud toidud

PM Tervis
Copy
Mõtlemise ja arutlemisoskuse häired võivad viidata dementsusele.
Mõtlemise ja arutlemisoskuse häired võivad viidata dementsusele. Foto: Shutterstock

Viimastel aastatel on paljudes uurimustes vaadeldud soole mikrobioomi mõju aju plastilisusele ja funktsioonidele. Kinnitust on leidnud soole mikrofloora ja aju vastastikune mõju, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri.

Teadaolevalt ei allu toidus sisalduvad kiudained maos ja peensooles leiduvate seedefermentide toimele ning need lagundatakse jämesooles soolemikroobide poolt. Uuringutes katseloomadega on näidatud, et toidu kiudained mõjutavad soole mikrobioomi koosseisu.

Rohkelt kiudaineid sisaldava dieedi korral leidub sooles arvukalt Bacterioides’e perekonna mikroobe. Selle perekonna mikroobide esinemisel sooles pidurdub katsealustel hiirtel vananemisega seonduv neuroinflammatsioon. Loomkatsetes on ilmnenud lahustuvate kiudainete, mida leidub rohkelt kartulis, puu- ja köögiviljades, neuroloogiliselt kaitsev toime.

Peamiselt teraviljades sisalduvad mittelahustuvad kiudained ei mõjuta soole mikrobioomi koosseisu.

Jaapanis korraldatud uuringus osales 3739 inimest vanuses 40–65 eluaastat, kes täitsid aastatel 1985–1999 küsimustiku oma 24 tunni jooksul tarbitud toiduainete kohta ning keskmiselt 19,7 aasta jooksul (1999–2020) läbisid nad iga-aastase tervisekontrolli, kus fookuses oli kõrvalist abi vajava dementsuse esinemine.

Vaatlusperioodi vältel kujunes 670 vaatlusalusel raske dementsuse sündroom. Andmete analüüsil ilmnes, et dementsuse kujunemise risk seondus kiudainete, eriti lahustuvate kiudainete sisaldusega toidus. Suurema kiudainesisaldusega toidu tarbijatel oli väiksem dementsuse kujunemise risk.

Autorite hinnangul ei saa uuringu põhjal järeldada, et toidu kiudainesisalduse ja dementsuse riski vaheline statistiline seos on ka põhjuslik seos. Võimalik, et vähese kiudainesisalduse korral vallanduvad mitmed neuroloogilisele tagasilangusele viivad tegurid. Teisalt on võimalik, et rohke kiudainesisalduse korral toidus on väiksem ülekaalulisuse, arteriaalse hüpertensiooni, diabeedi ja düslipideemia kujunemise risk. Loetletud tegurid omakorda suurendavad dementsuse riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles