Tolmulestad voodis põhjustavad allergiat: kui tihti peab patju, tekke ja madratseid vahetama?

PM Tervis
Copy
Suurendatud pilt tolmulestadest.
Suurendatud pilt tolmulestadest. Foto: Shutterstock

Valesti hooldatud või vanad padjad, tekid ja madratsid võivad peita endas tõsiste terviseprobleemide algeid ning põhjustada allergianähtusid. SleepAngel Eesti juhi Aile Pilbergi sõnul ei pääse tolmulestadest ka kõige puhtam kodu.

Pilbergi sõnul põhjustavad sagedasti allergiat kodutolmulestad, kes patjades, tekkides ja madratsites pesitsevad. «Põhilised sümptomid on rahutu uni, sügelus, aevastushood ja nohu. Seejuures, mida rohkem on lestasid, seda suuremad on allergilised kaebused.» Pilber lisas, et allergianähud võivad olla ajutised või pidevad, olles seotud tolmuse tegevuse, niiske aastaajaga või kindla kohaga. Sageli ägenevad allergianähud öösel või varahommikul.

Tolmulestad kui nähtamatud voodikaaslased

Kodutolmulestad on peaaegu läbipaistvad 0,2–0,3 millimeetri pikkused silmaga nähtamatud ämblikulaadsed pisiolendid. Paljunemiseks vajavad lestad niiskust üle 50 protsendi, temperatuuri 10–30 °C ning toiduks inimnahalt eraldunud kõõma. Pilberg rääkis, et head elutingimused leiavad nad voodiriietes ja madratsis, aga ka mujal pehmes mööblis, sisustustekstiilides ning pehmetes mänguasjades. Eriti meeldivad neile voodid: ühes madratsis elab kuni 10 miljonit tolmulesta.

Pilberg nentis, et tolmulesti leidub ka kõige puhtamas kodus ning paraku elavad tolmulestad munade või vastsete kujul üle ka nende jaoks ebasoodsa kliimaga või toiduvaesed perioodid. «Allergiat põhjustavad tegelikult just lestade jäänukid ja nende väljaheited. Pärast kuivamist ja lagunemist segunevad väljaheited tolmuga ja põhjustavad sellega kokkupuutuvatel inimestel tolmuallergiat,» selgitas Pilberg.

Kui tihti peaks patju, tekke ja madratseid vahetama?

Pilbergi sõnul on patju, tekke ja madratseid soovitatav hooldada ja pesta, et mikroobe ja tolmulestade arvu vähendada: «Regulaarne pesemine, kloppimine, tuulutamine ja tolmuimejaga puhastamine leevendab võimalikke allergiailminguid.» Siiski ei kesta padjad ja tekid ka parima hoolduse käigus igavesti. Eesti Allergialiit soovitab padjad välja vahetada 2–3 aasta järel, tekid iga 5–6 aasta tagant ning uus madrats tuleks soetada 8–10 kasutamisaasta järel, sest mida vanemaks padjad, tekid ja madratsid saavad, seda rohkem neis tolmulesti peitub.

Pilbergi sõnul oleneb madratsite hinnaerinevus sisu kvaliteedist ja vastupidavusest, samuti on kallimad madratsid sagedamini kaetud antibakteriaalse kangaga, mis omab kaitset tolmulestade vastu ning sobib seega paremini nendele, kellel on diagnoositud tolmuallergia.

Kõrgemas hinnaklassis olevatel patjadel on filtertehnoloogia ehk toodetesse ei sisene allergeenid, viirused ega vedelikud ning nad on püsivalt seest puhtad ja pealispind on lihtsalt puhastatav, lisas Pilberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles