Sõda Ukrainas survestab jõupingutusi vähiravis

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Kaheaastane Jeva Vakulenko põeb leukeemiat ja on üks 500-st vähidiagnoosiga ukraina lapsest, kes on evakueeritud Poola haiglasse. Fotol on ta vanaema süles.
Kaheaastane Jeva Vakulenko põeb leukeemiat ja on üks 500-st vähidiagnoosiga ukraina lapsest, kes on evakueeritud Poola haiglasse. Fotol on ta vanaema süles. Foto: Pawel Kuczynski/AP/Scanpix

Vähipatsientide organisatsioonid ootavad, et ravi puudutavate otsuste langetamisel võtaksid riigid kuulda patsientide häält ning väheneks ebavõrdsus vähiravis. Selleks on vaja järele aidata Ida-Euroopa riike.

Euroopa suuremad vähipatsientide liidud pidasid möödunud nädalavahetusel Riias kongressi. 22 Euroopa juhtivat vähihaigete organisatsiooni allkirjastasid kirja «10 sammu vähiravi ebavõrdsuse vähendamiseks», mis saadetakse Euroopa Parlamendile, Euroopa Komisjonile ja Euroopa Liidu liikmesriikide valitsustele.

Vähihaiged kutsuvad kirjas üles töötama välja selge tegevuskava vähi seljatamiseks ja tagama selle elluviimiseks piisava pikaajalise rahastuse, võrdse juurdepääsu diagnostikale, ravile, uusimatele tehnoloogiatele ja uuenduslikele ravimitele igas Euroopa Liidu riigis. Nõutakse vähihaigete juurdepääsu hõlbustamist piiriülesele tervishoiule, vähiravi tippkeskuse loomist igasse ELi riiki ja onkoloogiaspetsialistidele koordineeritud koolituse pakkumist, globaalsetes kriisiolukordades vähihaigetele vajaliku toe pakkumist ning ei ütlemist korruptsioonile ja omandihuvidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles