Covid-19 põdemine tõstab oluliselt veel ühe tõsise haiguse riski

PM Tervis
Copy
Diabeet on üha sagedasem.
Diabeet on üha sagedasem. Foto: Shutterstock

Saksamaa Düsseldorfi ülikoolis korraldatud uuringus analüüsiti teise tüübi diabeedi kujunemise riski võrdluses Covid-19 ja muude ülemiste hingamisteede infektsioonide põdemise järel, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Andmed koguti 1171 arstipraksise, mille nimistutes oli kokku ligi kaheksa miljonit inimest, ambulatoorsetest haiguslugudest üle Saksamaa ajavahemikul märts 2020 kuni jaanuar 2021. Vaadeldud perioodil esines 35 865 Covid-19 haigusjuhtu. Kontrollrühma arvati 35 865 samal ajal ülemiste hingamisteede infektsioone põdenud isikut. Rühmad oli sarnased vanuse (keskmiselt 43 aastat), soolise koosseisu (naisi 46 protsenti), sotsiaalmajandusliku seisundi ning kaasuvate haiguste esinemise poolest. Hospitaliseeritud oli 3,2 protsenti Covid-19 ja 3,1 protsenti kontrollrühma põdenutest.

116 päeva pikkuse jälgimisaja jooksul kujunes 2. tüübi diabeet 1000 inimaasta kohta 15,8 juhul Covid-19 põdenutest ja 12,3 juhul kontrollrühma liikmetest. Risk haigestuda 2. tüübi diabeeti oli Covid-19 põdemise järel 28 protsendi võrra suurem kui ülemiste hingamisteede infektsioonide põdemise järel.

Uuringust ilmnes, et ka kerge Covid-19 vormi põdemise järel on arvestatav 2. tüübi diabeedi kujunemise risk. Ei ole selge, kas kujunev glükoosi metabolismi häire on ajutine või jääb püsima, samuti on veel ebaselge selle tekkemehhanism.

Autorite hinnangul peaks ka kerget Covid-19 vormi põdenutel jälgima veresuhkru väärtusi, samuti võimalikule diabeedile viitavaid tunnuseid, nagu väsimus, sagenenud urineerimine ja suurenenud janu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles