Ravimipakendite segamini ajamine on sage eakate mürgistuste põhjus

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Üle 65-aastastega juhtunud mürgistusõnnetuste peamiseks põhjuseks on ravimite ja kemikaalide pakendite segamini ajamine. Vale ravimi või kemikaali võtmine on aga ennetatav.

«Ravimi võtmisel tuleb olla hoolas. Eakate puhul tähendab see muuhulgas prillide ette ja tule põlema panemist. Ravimite valesti võtmist aitab ennetada ka see, kui iga ravimit hoitakse tema originaalpakendis või ravimijaotajas, mitte ei panda erinevaid tabletilehti ühte karpi kokku. Eakate nooremad sugulased ja sõbrad saavad aidata luua eksimiskindlad tingimused ravimite võtmiseks,» ütles Terviseameti Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Ravimit võta teadlikult ja ohutult:

  • pane tuli põlema ja prillid ette,
  • veendu, et võtad õiget ravimit ja loe alati pakendil olevat kirja,
  • ära hoia erinevaid ravimeid ühes pakendis.

«Eakate seas tuleb sagedasti ette ka koduste kemikaalide põhjustatud mürgistusõnnetusi. Mürgistusteabekeskuseni on jõudnud juhtumid olukordadest, kus segamini on aetud koduste kemikaalide ja toiduainete pakendid ning kogemata joodud näiteks nõudepesuvahendit või vedelseepi. Mürgistusõnnetusi soodustab ka see, kui kemikaalid valatakse ümber joogipudelitesse. Koduste kemikaalide osas on oluline jätta need originaalpakenditesse ning hoida neid toiduainetest eraldi,» kirjeldas Mare Oder.

Soovitused kemikaalidega ümberkäimiseks:

  • jälgi hoolikalt pudelile kirjutatut, sest sarnastes pudelites võivad olla täiesti erinevad vahendid,
  • hoiusta kemikaalid toiduainetest ja -nõudest selgelt eraldi,
  • ära kalla kemikaali teise pudelisse ümber,
  • tugevaid kemikaale kasutades kanna kindlasti kummikindaid ja maski, sest kemikaal võib sattuda nahale või eritada mürgiseid aure.
  • Ära sega kemikaale omavahel, sest tekkinud reaktsioonist võib saada mürgistuse.

Mürgistuse või selle kahtluse korral helista ööpäevaringsele mürgistusinfoliinile 16662. Infoliinile helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga (välisriigist helistades +372 79 43 79 4).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles