Vanemas eas kimbutava kopsuhaiguse algpõhjus võib peituda aastakümnete taga

PM Tervis
Copy
Röntgenülesvõtted kopsudest. Pilt on illustreeriv.
Röntgenülesvõtted kopsudest. Pilt on illustreeriv. Foto: Luis Lima Jr

Uuringutega on näidatud, et enneaegsusega seonduv kopsufunktsiooni puudulikkus võib püsida kuni kolmekümnendate eluaastateni. Vähe on andmeid sellest, kas enneaegsus seondub ka kopsufunktsiooni puudulikkusega ja kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) kujunemisega hilisemas elueas, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Austraalias kaasati kopsufunktsiooni uuringusse 1445 53-aastast inimest, analüüsimaks selle seoseid enneaegsusega.

Enneaegsuse astet hinnati järgmiselt: väga enneaegne (sündis 28.–31. rasedusnädalal), mõõdukalt enneaegne (31.–33. nädalal), hiliselt enneaegne (34.–37. nädalal). Kopsufunktsiooni hinnati spirograafilisel uuringul, määrates kopsumahtu, kopsukoe elastsust ja hingamisteede läbitavust forsseeritud hingamise ajal, samuti nende näitajate muutumist bronhodilataatortesti järel.

Andmete analüüsil ilmnes, et väga enneaegsetel ja mõõdukalt enneaegsetel inimestel on ajaliselt sündinutega võrreldes suurenenud risk obstruktiivset tüüpi kopsufunktsiooni puudulikkuse, sealhulgas KOKi tekkeks ka kuuendal elukümnendil. Suitsetamine süvendab ja kiirendab kirjeldatud riskide avaldumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles