NOORUSE ALLIKAS Teadlased avastasid, milline ühend tagab hea mälu

PM Tervis
Copy
Tervislik toit pikendab oodatavat eluiga.
Tervislik toit pikendab oodatavat eluiga. Foto: Shutterstock

USA teaduste akadeemia ajakirjas avaldatud uuring näitab, et ajus toodetud oleiinhape on tähtis õppimist, mälu ning meeleolu reguleerimist võimaldav ühend. See leid sillutab teed uuteks ravistrateegiateks, mis aitaksid võidelda näiteks mäluprobleemide ja meeleolu langusega, vahendab Medical Xpress.

«Aastaid tagasi arvasid teadlased, et täiskasvanud imetajate aju ei ole võimeline paranema ega taastuma. Kuid uuringud on näidanud, et mõned ajupiirkonnad on võimelised genereerima uusi neuroneid – seda nimetatakse neurogeneesiks. Täiskasvanud imetaja aju hipokampuse piirkonnas on pidev suutlikkus moodustada uusi neuroneid, ennast parandada ja regenereerida, võimaldades õppimist, mälu ja meeleolu reguleerimist täiskasvanueas,» ütles uuringu kaasautor dr Mirjana Maletic-Savatic, Baylori ja Texase laste neuroloogiahaigla dotsent. «Alates sellest, kui neurogenees avastati, on seda peetud «nooruse allikaks». Kuid vanuse kasvades, teatud haiguste korral või pärast kokkupuudet teatud ravimite või mõjuritega neurogenees väheneb ja seda on seostatud funktsionaalse võimekuse languse ja depressiooniga.

Uues uuringus otsis meeskond viisi, kuidas nooruse allikat neurogeneesi uuesti käivitada või vältida selle pidurdumist.

«Me teadsime, et neurogeneesi peamine regulaator on närvi tüvirakkudes sisalduv valk nimega TLX, mis on uute neuronite sünni peamine tegur. Kuid me ei teadnud, mis TLXi seda tegema stimuleeris. Keegi ei teadnud, kuidas TLXi aktiveerida,» ütles kaasautor dr Damian Young, farmakoloogia ja keemilise bioloogia ning patoloogia dotsent.

«Avastasime, et tavaline rasvhape, mida nimetatakse oleiinhappeks, seondub TLXiga ja see suurendab rakkude kiiret paljunemist ja neurogeneesi nii noorte kui ka vanade hiirte hipokampuses,» ütles kaasautor dr Prasanna Kandel. «Seda oleiinhapet toodetakse neuraalsetes tüvirakkudes, et aktiveerida TLX.»

Kuigi oleiinhape on ka oliiviõli põhikomponent, ei oleks see oleiinhappe tõhus allikas, kuna see tõenäoliselt ei jõua ajju, selgitasid teadlased. Seda peavad tootma rakud ise.

Avastusel, et oleiinhape reguleerib TLXi aktivatsiooni, on suur terapeutiline mõju. «TLXist on saanud «ravitav» sihtmärk, mis tähendab, et teadmine, kuidas see ajus loomulikult aktiveeritakse, aitab meil välja töötada ravimeid, mis on võimelised ajju sisenema ja stimuleerima neurogeneesi,» ütles Young. «Seda strateegiat võiks potentsiaalselt kasutada selliste haiguste raviks, nagu depressiivsed häired ja Alzheimeri tõbi. See on uskumatult põnev, sest see pakub uut viisi nende kurnavate haiguste raviks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles