Ukraina sõjapõgenikest meedikud alustavad täna Confidos tööd

PM Tervis
Copy
Confido rajab Merivälja teele uue meditsiinikeskuse
Confido rajab Merivälja teele uue meditsiinikeskuse Foto: Confido

Esimesed kolm Ukraina meedikut alustavad täna Confidos tööd konsultantidena. Kuna neil pole võimalik töötada praegu Eestis tervishoiutöötajatena, ei saa nad ka vastavat palka, vahendab Med24.

Esmaspäeval kirjutas Postimees, et meditsiinikeskus Confido kutsuti ministeeriumisse taas aru andma – seepärast, et kiirelt tööle värvatud põgenikest meedikutele makstakse vähem palka kui nende Eesti kolleegidele. Esimest korda nõuti firmalt aru seetõttu, et see lubas kõikidele koroonavaktsiini.

Med24 andmeil on Confidole endast teada andnud üle 100 Ukraina meediku: eelkõige õed, aga ka üld- ja eriarstid, psühholoogid ning teised spetsialistid. 

Töösuhte sõlmimise eelduseks on, et Ukraina sõja eest põgenenud on saanud Eestis ajutise kaitse. Meditsiinikeskuses toimus eelmisel nädalal infotund tööst huvitatud põgenikele, kellest kõik ei olnud veel ajutist kaitset taotlenud ja saanud. Tööleasumise soovi esitas siis 22 meditsiiniharidusega inimest. «Sarnaseid infotunde kordame veel ka lähinädalatel, kuigi on selge, et erameditsiiniettevõttena on meie võimekus põgenikele tööd pakkuda piiratud ja huviliste arv ületab selle mitu korda,» märkis Confido Meditsiinikeskuse personalijuht Piret Põldre-Vahur. 

Ta ütles, et praegu ei saa Ukrainast põgenenud meedikud alustada tööd iseseisvate tervishoiutöötajatena. Selleks vajavad nad atesteerimist, sealhulgas eesti keele oskust teenuse pakkumiseks.

Kuuenädalase peamiselt vaatlusperioodi jooksul saavad meditsiinikeskusega liitunud inimesed ülevaate Eesti tervishoiusüsteemist, et hinnata, kas nad soovivad sellesse süsteemi integreeruda. «Oleme valmis selle vaatlusperioodi eest nendele ka tasu maksma. Kuna nad ei tööta meditsiiniteenuse osutajatena, ei saa neile rakendada Eestis kehtivaid meditsiinipersonali palgatingimusi,» nentis Põldre-Vahur.

Tema sõnul on järgmises etapis Confido valmis pakkuma koostööd jätkata soovivatele Ukraina meedikutele nii praktilise töö tegemise võimalust kui ka tuge ja koolitusi, et asuda taotlema tervishoiutöötajana registreerimist.

Terviseameti meedianõunik Merilin Vernik ütles, et Eestis võib terviseteenust osutada vaid tervishoiutöötajate registrisse kantud inimene. Selleks aga tuleb sooritada vastavuseksam, mis koosneb tööpraktikast ja eestikeelsest eksamist. Praegu on võimalik Ukraina meedikutel töötada konsultantide ja nõuandjatena. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles