Selgus, mis hakkab Alzheimeri riski tõstma juba enne keskiga

PM Tervis
Copy
Tervislik toitumine on nooruslikkuse oluline komponent.
Tervislik toitumine on nooruslikkuse oluline komponent. Foto: Shutterstock

Uue uuringu kohaselt võib kõrge kolesterooli- ja veresuhkru tase 30ndates eluaastates suurendada Alzheimeri tõve riski aastakümneid hiljem, vahendab CNN.

«Oleme esimest korda näidanud, et seosed kolesterooli ja glükoositaseme ning tulevase Alzheimeri tõve riski vahel ulatuvad kaugemale, kui seni arvati,» ütles Bostoni ülikooli biomeditsiinilise geneetika juht Lindsay Farrer.

Uuringus leiti, et 35–50-aastastel inimestel, kellel on kõrge triglütseriidide (veres leiduva teatud tüüpi kolesterooli) tase ja madalam «hea kolesterooli» tase, mida nimetatakse kõrge tihedusega lipoproteiinideks, diagnoositakse hilisemas elus tõenäolisemalt Alzheimeri tõbi. 

«Ainult nooremas vanuserühmas (35–50-aastased) seostati triglütseriidide sisalduse suurenemist 15 mg/dl (milligrammi detsiliitri kohta) Alzheimeri tõve riski ligikaudu viieprotsendise tõusuga,» ütles Farrer.

Ta ütles, et seost vanemate vanuserühmade puhul ei täheldatud. Võib-olla seetõttu, et vanemaid täiskasvanuid ravitakse kolesterooli suhtes agressiivsemalt.

«See võib kajastada seda, et kõrge triglütseriidide tase varases täiskasvanueas võib vallandada ainevahetuses sündmuste kaskaadi, mis aja jooksul käivitab protsessid, mis viivad otseselt Alzheimeri tõveni,» ütles Farrer.

Uuringust koorus ka häid uudiseid: 35–50-aastased võivad Alzheimeri tõve riski vähendada 15,4 protsenti, kui nad tõstavad oma hea kolesterooli (HDL) hulka 15 milligrammi detsiliitri kohta. 51–60-aastased inimesed, kes tõstsid oma HDLi, vähendasid riski 17,9 protsenti.

Suure tihedusega lipoproteiini nimetatakse «heaks kolesterooliks», kuna see kogub kokku vereringes hõljuvad ebasoodsad ühendid ja viib need maksa ehk organismi prügikasti, kust need kehast niiöelda välja loputatakse. Clevelandi kliiniku andmetel peaks HDLi tase meestel olema vähemalt 40 milligrammi detsiliitri kohta ja naistel 50 milligrammi detsiliitri kohta.

Uuringu kohaselt oli ka veresuhkru taseme tõus vanuses 50–61 seotud suurema Alzheimeri tõve riskiga.

«Sõnum on see, et 30ndates ja 40ndate alguses olevatel inimestel tuleb mõõta lipiide ja veresuhkrut. Ainult nii saab probleeme tuvastada,» ütles Farrer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles