AVASTUS ⟩ Levinud haiguse põdemine kaitseb Covid-19 eest

PM Tervis
Copy
Tuberkuloosibakterid
Tuberkuloosibakterid Foto: Shutterstock

Tuberkuloosivastane immuunvastus takistab hiirtel Covid-19 välja kujunemist, selgub PLOS Pathogens ajakirjas avaldatud Ohio ülikooli uuringust.

Tuberkuloosi põhjustav bakter Mycobacterium tuberculosis ja Covid-19 põhjustav viirus SARS-CoV-2 on juhtivad nakkushaigustesse suremise põhjused kogu maailmas.

Tuberkuloos on laialt levinud ja teadlased on kahtlustanud, et sellest tõsisest hingamisteede infektsioonist põhjustatud immuunvastus võib kaitsta inimesi Covid-19 väljakujunemise eest. Heitmaks hüpoteesile valgust, nakatasid teadlased kaks erinevat hiireliiki M. tuberculosis'ega. Seejärel viisid nad keskkonda koroonaviiruse ja jälgisid hiiri nakkusnähtude suhtes.

Tuberkuloosi põdevatel hiirtel ei ilmnenud Covid-19 märke — tõenäoliselt seetõttu, et olemasolev immuunvastus tuberkuloosile takistas viiruse levikut kopsudes.

Leiud näitavad, et tuberkuloosiinfektsioon muudab hiirte kopsud SARS-CoV-2 suhtes ebasõbralikuks. Kui sama kehtib ka inimeste puhul, võib see avastus olla üks põhjus, miks on vähe teateid nii tuberkuloosi kui ka Covid-19 põdevate isikute kohta.

Leiud võivad selgitada ka seda, miks teatud riikides on kõrge Covid-19 või tuberkuloosi nakatumise määr, aga mitte mõlemat korraga.

Teadlased tegid ettepaneku, et tulevased uuringud peaksid keskenduma Covid-19 ja inimeste tuberkuloosinakkuse vahelise koostoime uurimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles