Teadlased avastasid, miks ei ole õnnestunud HIVi täielikult välja ravida

PM Tervis
Copy
Immuunsüsteemi rakud ründamas HIV-d.
Immuunsüsteemi rakud ründamas HIV-d. Foto: Shutterstock

Antiretroviirusravi (ART) on HIV-nakkuste kontrolli all hoidmisel väga tõhus, kuid viirus ei kao kunagi täielikult. Selle asemel peitub see ligikaudu ühes miljonist immuunrakust.

Täpsemalt, HIV peidab end spetsiaalsetes rakkudes, mida nimetatakse tsütotoksilisteks CD4+ T-rakkudeks ja mis on immuunsüsteemi parimad võitlejad, leiti Yale'i meditsiinikooli teadlaste ajakirjas Immunity ilmunud uuringus. Need HIV-nakkusega immuunrakud suudavad end kaitsta teiste immuunsüsteemi rakkude rünnaku eest ja hoiduda surma saamisest.

Kuna CD4+ T-rakud aitavad ka vähirakke tappa ja infektsioone kontrolli all hoida, on viirust kandvate rakkude tuvastamine ülioluline samm AIDSi põhjustava viiruse likvideerimisel, väidavad teadlased.

Uuringu jaoks kasutas meeskond tipptasemel tehnoloogiat, mida nimetatakse ühe raku sekveneerimiseks, et uurida HIV-nakkusega inimeste nakatunud rakke.

Spetsiaalsed tsütotoksilised CD4+ T-rakud, kuhu HIV-rakud peidavad, toodavad ka vähivastaseid valke nimega Granzyme B, samuti valku nimega Serpin B9, mis toimib kaitsekilbina mürgiste valkude eest. Kui aga HIV peitub nende hästi kaitstud võitlejate taha, ei suuda immuunsüsteem HIV-nakkusega rakke kõrvaldada.

«Need rakud on nagu politseijaoskonnad, mis kaitsevad meie keha vähi ja nakkuste eest,» ütles uuringu vanemautor, meditsiiniprofessor Ya-Chi Ho ülikooli pressiteates. «Probleem on selles, kuidas me saame HIVi tappa, kahjustamata neid võtmetähtsusega immuunsüsteemi võitlejaid? Eesmärk ei ole politseijaoskondade eemaldamine, vaid välja selgitada, miks on üha rohkem politseijaoskondi, kus HIV võib peituda.»

Teadlased olid varem tõdenud, et HIV-nakkusega isikutel on kõrgem põletikutase – haigusseisund, mida nimetatakse krooniliseks antigeeni stimulatsiooniks, mis suurendab potentsiaalselt HIVi varjavate T-rakkude arvu.

«Üks vahetu lahendus varjatud HIVi väljajuurimiseks on kontrollida kroonilist antigeeni stimulatsiooni HIV-nakkusega inimestel,» ütles Ho. Kui alandada patogeenide ja põletiku taset, vähendaks keha ise loomulikul moel politseijaoskondade ehk HIVi peidupaikade arvu.

Ho ütles, et lõpliku ravi leidmine, mis tapab HIV-nakkusega rakud ilma nakatumata rakke kahjustamata, on endiselt suur suur väljakutse. Vaja on täiendavaid uuringuid, et teha kindlaks, kuidas võimaldada kehal nakatunud rakke tappa või eemaldada need traditsiooniliste ravimeetodite abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles