Uuringust selgust, miks väikelapsed erineva kiirusega kasvavad

PM Tervis
Copy
Vastsündinud beebi. Foto on illustratiivse tähendusega.
Vastsündinud beebi. Foto on illustratiivse tähendusega. Foto: Shutterstock

Kas olete kunagi mõelnud, miks väikelapsed võtavad esimestel eluaastatel kaalus juurde erineva kiirusega? Norra Bergeni ülikooli teadlased tuvastasid, et isuga seotud geenid määravad suuresti, kui palju ja kiiresti lapsed kasvavad.

Leiud annavad ülevaate mehhanismidest, mis kontrollivad söögiisu ja ainevahetust varases eas, ning võivad aidata leida parema ravi rasvumise vastu nooruki- ja täiskasvanueas, vahendab Medical Xpress.

Pärast sündi kasvame kiiresti. Imikueas viskab pikkust juurde umbes 50 protsenti ja kaal kahekordistub. Seejärel kasv aeglustub ja läheb stabiilsesse faasi, kuni puberteedieas toimub kasvuspurt. Kuid mis juhib seda dünaamilist kasvu?

Norra Bergeni ülikooli diabeediuuringute keskuse teadlased leidsid nüüd seletuse. Nad uurisid Norras 30 000 lapse ja nende vanemate geene.

«Selgus, et kasvu reguleerimise eest vastutavad rasvumise, söögiisu ja keha energiatarbimisega seotud geenid,» ütleb professor Pål R. Njølstad.

«See on dünaamiline selle poolest, et spetsiifilised geenid mõjutavad ainult mõningaid erinevaid kasvufaase. Usume, et see on ilmselt üks põhjusi, miks vanemad on alati märganud, et mõned lapsed sünnivad loomulikult kõrgema isuga kui teised ja neil on imikueas oluliselt rohkem rasvamassi. Näib, et need dünaamilised mõjud on eriti olulised esimestel eluaastatel ja et need ei suurenda hilisema rasvumise riski,» räägib Njølstad.

Mõned geenid on seotud ravimitega, mida testitakse, et aeglustada kaalutõusu äärmise rasvumise korral. Tulemused võivad seega olla olulised normaalse kaalu tagamiseks.

Uuring avaldatati ajakirjas Nature Metabolism.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles