UURING Läbimurdenakkus omikrontüvega annab võrreldes deltaga erineva kaitse

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

SARS-CoV-2 murettekitavad variandid delta ja omikron ei allu vaktsineerimise või eelneva põdemisega saadud kaitsele nii hästi kui Wuhanist tulnud originaalviirus, kirjutab Med24.

Neutraliseerivate antikehade profiili erinevate tüvede suhtes uuriti erinevate variantide läbimurdenakkuste järgselt (metsik WA-1 variant, delta- ja omikron-variandid). Analüüsiti 128 läbimurdenakkusega patsiendilt kogutud 259 proovimaterjali.

Selgus, et pärast delta tekitatud läbimurdenakkust oli metsiku viiruse vastu suunatud antikehade tase võrreldes mittenakatunud kolme doosiga vaktsineeritud inimestega kolm korda suurem; võrreldes nakatumata ja tõhustusdoosi mitte saanud inimestega 57 korda suurem. Omikroni läbimurdenakkuse järgselt olid samad näitajad kolm ja kuus korda suuremad. Kahe doosiga inimestel järgnes delta läbimurdenakkusele 11 korda suurem metsiku viiruse vastu suunatud antikehade tiiter võrreldes nendega, kelle läbimurdenakkus oli omikroni tekitatud.

Omikroni läbimurdenakkus tõi kaasa deltaga võrreldes väiksema antikehade tiitri tõusu, võimalik põhjus on omikroni tekitatud kergete ja asümptomaatiliste läbimurdenakkuste suur osakaal (55% omikroniga ja 29% deltaga). Metsiku viiruse vastu tekkis omikroni läbimurdenakkuse järgselt 12 korda väiksem antikehade hulga tõus kui pärast delta läbimurdenakkust.

Uurijad järeldavad, et omikroni läbimurdenakkusega saadav kaitse on võrreldes deltaga reinfektsioonide või võimalike tulevikus tekkivate uute variantidega nakatumise ees väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles