Digiregistratuuris alustas tööd nutikas arstiaja leidja

PM Tervis
Copy
Digilugu.
Digilugu. Foto: Eero Vabamägi/Postimees/Scanpix Baltics

Üleriigilises digiregistratuuris avati uus Ajaleidja lahendus, mis hakkab inimesele ise arsti vastuvõtuaegu otsima. Esialgu otsib Ajaleidja eriarsti vastuvõtuaegu viie raviasutuse kuuele kõige suurema nõudlusega teenusele.

«Kui varem võis eriarsti juurde aja leidmiseks kuluda nädalaid, sest aegu tuli pidevalt ise otsimas käia, siis nüüd saab inimene lihtsalt sisestada Ajaleidjasse oma eelistused ja nutikas e-lahendus asub kohe sobivaid aegu tema eest otsima,» rääkis Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse tervisetalituse juht Tõnis Jaagus.

Kui sobiv aeg on leitud, saadab Ajaleidja inimesele SMSi ja e-kirja. Pakutud vastuvõtuaja kinnitamiseks või ajast loobumiseks tuleb vastata 24 tunni jooksul SMSiga või digiregistratuuris.

Ajaleidja idee sündis 2020. aasta avaliku sektori innovatsiooni programmis. «Kasutajatega rääkides kinnistus mõistmine, et arstiaegade leidmine on inimestele suur mureallikas,» ütles innovatsioonitiimi projektijuht Merilin Truuväärt. «Uus lahendus vähendab ajakulu ja muret vastuvõtuaegade otsimisel.»

Tervishoiukorraldajatele annab e-lahendus senisest parema ülevaate ravivajadusest erinevatel erialadel. «Ajaleidja annab meile hoovad hinnata, millises mahus, millistes piirkondades ja erialadel on katmata ravivajadus ning seeläbi ka raviteenuste rahastamist täpsemini suunata,» rääkis Eesti Haigekassa partnersuhtluse osakonna juhataja Marko Tähnas.

Ajaleidjat katsetatakse 2022. aastal viie raviasutuse kuue erineva teenusega, et analüüsida lahenduse tulemuslikkust ja selgitada välja võimalikud kitsaskohad. Ajaleidja otsib vastuvõtuaegu esialgu Põhja-Eesti regionaalhaigla, Tartu Ülikooli kliinikumi, Ida-Tallinna keskhaigla, Medicumi ja Medita kolmel erialal – endokrinoloogi vastuvõtt (sh laste vastuvõtt), kardioloogi vastuvõtt (sh stimulaatorite paigaldamine) ning naha- ja suguhaiguste arsti vastuvõtt (sh nahakasvajatega seotud vastuvõtt).

2023. aasta alguses otsustatakse koostöös raviasutuste ja huvigruppidega järgmised sammud. Kui lahendus ennast õigustab, laiendatakse seda järgmistele erialadele ja asutustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles