Just see aine võib olla sobiv võimalus ATH sümptomite raviks

PM Tervis
Copy
Kofeiin võib aidata aktiivsus-tähelepanuhäire ravis.
Kofeiin võib aidata aktiivsus-tähelepanuhäire ravis. Foto: Shutterstock

Aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) on psüühikahäire, mille diagnoosimine on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud. Praegused uuringud näitavad, et ATH mõjutab 2–5 protsenti Hispaania lastest ning kuni nelja protsenti täiskasvanutest, kirjutab MedicalXpress

Vaatamata kõrgele esinemissagedusele on selle häire ravi ja terapeutilise lähenemise ümber palju eriarvamusi. See sõltub iga patsiendi individuaalsusest, sümptomitest ja nende intensiivsusest. Sel põhjusel jätkavad teadlased erinevate komponentide ja ainete uurimist, mis võivad pakkuda ATH diagnoosiga patsientidele uusi ravivõimalusi. 

Oberta de Catalunya ülikooli (UOC) teadlaste meeskond, mida koordineerib UOC psühholoogia ja haridusteaduste teaduskonna liige Diego Redolar, uuris võimalust lisada kofeiini ravimitesse, mida kasutatakse teatud ATH sümptomite leevendamiseks. Analüüsist selgus, et kofeiini tarbimine võib suurendada noorukite ja täiskasvanute tähelepanuvõimet ja parandada asjade meelespidamist. 

«ATH leevendamiseks kasutatavad ravimid ja stimulandid on piiratud, sest nende manustamise üle on tekkinud mitmeid vaidlusi, eriti laste ja noorukite ravimisel. Seetõttu on kasulik uurida teiste ainete, näiteks kofeiini tõhusust,» selgitas artikli üks peamiseid autoreid Javier Vázquez. 

«See aine parandab kognitiivseid protseduure ning samuti parandab suutlikkust nii töömälus kui ka lühiajalises mälus,» rõhutas Vazquez ning lisas, et kontrollitud ravi ei muuda vererõhku ega too kaasa kehakaalu suurenemist. 

Teadlased juhivad tähelepanu sellele, et kofeiini mõjud ATH sümptomite puhul, nagu hüperaktiivsus ja impulsiivsus, ei ole veel selged. «Tulemused on küll positiivsed, kuid kofeiiniravi määramisel peame olema ettevaatlikud,» lisas üks uuringu autoritest. 

Uuring avaldati ajakirjas Nutrients. 

Aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) on üks sagedasemaid psüühikahäireid lapse- ja noorukieas, millele iseloomulikke tunnuseid esineb 3−10 protsendil koolilastest, poistel kolm korda sagedamini kui tüdrukutel. ATH levinum nimetus on hüperaktiivsus (ingl k Attention Deficit Hyperactivity Disorder). ATH-le on iseloomulik tähelepanuvõime puudulikkus, püsimatus ja impulsiivsus.

Allikas: kliinikum.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles