Avastati, kuidas tappa sekunditega üheaegselt koroonaviirus ja HIV

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus. Illustratsioon.
Koroonaviirus. Illustratsioon. Foto: Shutterstock

Toronto ülikooli uue uuringu kohaselt võivad samad kontorites ja avalikes ruumides kasutatavad lambid hävitada nii koroonaviirused kui ka HIVi, vahendab Medical Xpress.

Teadlased hävitasid mõlemad viirused UV-LED valgustite abil, mille kiirgus vaheldub valge valguse ja ultraviolettvalguse (UV) lainepikkuste vahel. Uuringu vanemautor Christina Guzzo ütleb, et eriilmelist valgust kiirgavaid lampe saaks kasutada ka paljudes tavalistes valgustusseadmetes.

«Peame pandeemiast väljapääsemiseks kasutama iga võimalust,» ütleb bioloogiateaduste osakonna dotsent Guzzo.

UV-valgus tapab viiruseid kiirguse kaudu. Esmalt katsetasid teadlased bakterite spooride peal (Bacillus pumilus'e spoorid), mis tavaliselt panevad kiirgusele visalt vastu.

«Kui suudate need eosed tappa, siis võite väita, et peaksite suutma tappa enamiku viiruseid,» ütleb Guzzo.

20 sekundi jooksul pärast UV-kiirguse kasutamist vähenes eoste kasv 99 protsendi võrra.

Seejärel uuriti selle mõju koroonaviirust või HIVi sisaldavatele piiskadele, et näha, kas viirus jääb aktiivseks. Juba 30-sekundilise kokkupuute järel UV-kiirgusega langes viiruse nakatamisvõime 93 protsendi võrra.

Viiruste testimisel erinevates kontsentratsioonides leiti, et proovid, milles oli rohkem viirusosakesi, olid UV-valguse suhtes vastupidavamad. Kuid isegi nii kõrge viiruskoormuse korral, mida Guzzo nimetab «halvimaks stsenaariumiks», langes nakatavus 88 protsendi võrra.

Erivalgust saaks kasutada ruumide ja esemete desinfitseerimiseks. UV-valguse kasutamise pahupooleks on selle kahjustav mõju DNA-le, mistõttu ei ole inimestel soovitatav sellega kokku puutuda. 

Uuring avaldati ajakirjas Virology Journal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles