Teadlased jõudsid selgusele, mis teeb koroona algfaasis viirusele säru

PM Tervis
Copy
Koroona vastu on haiguse alguses tõhus põdenute antikehi sisaldav vereplasma.
Koroona vastu on haiguse alguses tõhus põdenute antikehi sisaldav vereplasma. Foto: Shutterstock

Ajakiri New England Journal of Medicine avaldas Johns Hopkinsi haigla ja rahvatervise kooli teadlaste juhitud uuringu lõpptulemused, mille kohaselt on Covidist paranenud patsientide plasma, mis sisaldab SARS-CoV-2 vastaseid antikehi, tõhus ja ohutu võimalus haiguse varaseks raviks.

Uuring näitas, et kõrge tiitriga ehk külluslikult antikehi sisaldav koroonaviirushaiguse läbi põdenute plasma – kui seda manustati Covid-19 ambulatoorsetele patsientidele üheksa päeva jooksul pärast positiivset tulemust – vähendas haiglaravi vajadust enam kui pooltel uuringus osalenutel vaktsineerimata patsientidel.

USA toidu- ja ravimiamet lubab praegu plasmat kasutada immuunsüsteemi nõrgestavate haigustega või immuunsüsteemi pärssivaid ravimeid saavate ambulatoorsete patsientide ja kõigi Covid-19 varases staadiumis hospitaliseeritud patsientide puhul.

«Tuginedes meie leidudele ja järeldustele, mis on nüüd kinnitatud vastastikuse eksperdihinnangu protsessi käigus, julgustame tervishoiutöötajaid hoidma SARS-CoV-2 antikehade rikka vereplasma oma verepankades kättesaadavana osana raviarsenalist varajase haigestumise puhul,» ütleb uuringu kaasautor, immunoloogiaprofessor David Sullivan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles