Toidu­lisandite superdoosidele tuleb eelistada sööki

Tiiu Liebert
, TTÜ emeriitdotsent
Copy
Rauarikka alguse päevale annab puder marjadega. Kuna kohv halvendab raua imendumist, soovitatakse pärastlõunase ergastuse ja rauarikka toidukorra vahele jätta paar tundi.
Rauarikka alguse päevale annab puder marjadega. Kuna kohv halvendab raua imendumist, soovitatakse pärastlõunase ergastuse ja rauarikka toidukorra vahele jätta paar tundi. Foto: Shutterstock

Toidulisandeid ei tuleks küll otseselt vältida, ent nende tarbimisse tuleks suhtuda ettevaatusega, sest mõni neist võib mõjutada ravimite imendumist, ainevahetust ja isegi toimet.

Näiteks võib K-vitamiin vähendada verevedeldaja võimet vältida vere hüübimist. Antioksüdandid, nagu C- ja E-vitamiin, võivad vähendada vähktõve kemoteraapia toimet. Mõni toidulisand võib kiiritusravi ajal suurendada naha tundlikkust ja põhjustada tõsiseid reaktsioone. Kaltsiumi sisaldavad toidulisandid võivad halvendada ravimite imendumist, mistõttu soovitatakse neid võtta kolme-neljatunnise vaheajaga.

Konsulteerige ka arstiga, kui teil on kavas tarbida suuri doose toidulisandeid, mida üldiselt tuleks vältida, kuna see võib kahjustada tervist. Küllalt sagedane on raua toksilisus. Isegi väike kogus rauda, mis ületab toitumissoovitustes näidatud koguse, võib põhjustada kõhulahtisust, ülisuurte doosidega võib kaasneda isegi kooma.

Suured kogused B6-vitamiini võivad tekitada närvikahjustusi. Liiga palju A-vitamiini võib kahjustada kesknärvisüsteemi ja raseduse ajal ka loodet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles