Miks on südame-versoonkonna haigused ikka veel peamine surma põhjus Eestis?

PM Tervis
Copy
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada.
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada. Foto: Shutterstock

Südame-versoonkonna haigused (SVH) on endiselt number üks surma põhjus Eestis. Selle tõttu sureb igal aastal kaks korda rohkem inimesi, kui pahaloomuliste kasvajate tõttu.

Miks see jätkuvalt nii on? Osaliselt inimeste madala haigusteadlikkuse pärast. Teisalt on see moodsa eluviisi risk, mis tähendab, et mitmed tänapäeva mugavused on tihedalt seotud südame-veresoonkonna haiguste riskiteguritega. Teiste riikide näitel on välja arvutatud, et kui tõenäosus surra vähki on 22 protsenti, siis tõenäosus surra südamehaigustesse on pea kaks korda suurem ehk 47 protsenti. 

Südame-versoonkonna haigustel on mitmeid riskifaktoreid nagu kõrge kolesteroolitase, kõrgenenud vererõhk, ebatervislik toitumine, vähene liikumine ja diabeet.

«SVH on efektiivselt ennetatavad tervisliku elustiiliga ning vajadusel ennetava raviga,» kinnitas prof Margus Viigimaa. «Oluline on, et inimesed teaksid ja jälgiksid eelkõige oma LDL näitajat ehk «halva» kolesterooli taset, seda saab teha vereprooviga,» lisas ta. Tervisel on otsene seos eluviisiga ehk sellega, kuidas me toitume, liigume ja magame.

Kolesterool on rakutegevuse jaoks oluline aine, mille tase on paljudel inimestel normist kõrgem. Kõrge LDL-kolesterooli tase põhjustab arterite lupjumist ehk ateroskleroosi. Kõrge «halva» kolesterooli tase ei too kaasa ühtegi sümptomit, vaid kahjustab organismi vaikselt. Sekkumata võib võib see kaasa tuua müokardi infarkti või ajuinsuldi, mis omakorda võib põhjustada invaliidistumist. Seetõttu on kolesterool aine, mis nõuab pidevat jälgimist. 

Südametervise kuul avati kolesterooliga seotud infot käsitlev veebileht kolesterool.info. Veebilehelt saab teada kõrge kolesterooliga seotud riskidest ja võimalustest, kuidas kolesterooli langetada. Tervishoiutöötajate jaoks on see võimalus suunata inimesi usaldusväärset lisainfot saama. Koduleht on mõeldud kõigile, sealhulgas juba täna statiinravil (kolesterooli alandamiseks kasutatav ravi) olevatele patsientidele, keda on haigekassa 2020. aasta andmetel 126 374 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles