Soolestiku bakterid võivad nullida vererõhuravimite mõju

, ajakirjanik
Copy
Vererõhku alandavad hästi ka jalgsi- ning rattaga liikumine ja tervislik toitumine.
Vererõhku alandavad hästi ka jalgsi- ning rattaga liikumine ja tervislik toitumine. Foto: Yan Krukov, Pexels

Miks on paljud inimesed on kõrge vererõhu ravimite suhtes resistentsed? See on olnud mõistatus, kuid uued uuringutulemused näitavad, et soolestiku bakteritel võib siin olla oluline roll.

Kui kõrge vererõhk väljakirjutatud ja loodetavasti ka eesmärgipäraselt kasutatud ravimitele alluda ei taha, siis kirjutab arst välja uued ravimid. Ravimivahetus ja mitmete ravimite samaaegne kasutus võib aga mingil hetkel kaasa tuua üleannustamise, palju kõrvaltoimeid ning keegi ei saa garanteerida, et uued ravimid aitavad. Soolestiku mikroobide ja ravimite efektiivsuse vahelise seose parem mõistmine võib viia uute ravimeetodite leidmiseni nende inimeste jaoks, kelle vererõhk vaatamata paljude ravimite läbiproovimisele ei lange. See võib hõlmata uusi ravimeid või soolestiku mikrobioota muutmist probiootikumide, antibiootikumide ja muude meetoditega, selgitas Toledo ülikooli dotsent Tao Yang.

Peaaegu pooltel USA täiskasvanud elanikest on kõrge vererõhk või hüpertensioon ja 20% neist on ravimresistentne hüpertensioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles