Covid-19 põdemine toob sageli kaasa üllatava haiguse

PM Tervis
Copy
Artriidist on eriti haaratud jalad.
Artriidist on eriti haaratud jalad. Foto: Shutterstock

Reaktiivne artriit vallandub tüsistusena enamasti Covid-19 sümptomite kadumisele järgneval nädalal, kõige sagedamini meestel vanuses 40–70 aastat, haaratud on alajäsemete liigesed, ütleb perearst Piret Rospu Med24s.

Kui patsiendil esinevad liigesevalu ja/või -turse, tuleks arsti sõnul kaaluda reaktiivset artriiti, reumatoidartriiti või mõnd muud uut süsteemset sidekoehaigust.

Lihasevalu võib esineda kuni igal kolmandal pika Covidiga patsiendil. Patsientide diagnostiline käsitlus ja edasisuunamine ei erine tavapärasest.

Mis on reaktiivne artriit?

Reaktiivne artriit on ühe või mitme liigese põletikuline haigus, mis tekib immunoloogilise reaktsioonina vastuseks infektsioonile.

Reaktiivse artriidi puhul võib liigesepõletikuga kaasneda silma sidekestapõletik (konjunktiviit), kuseteedepõletik, suu limaskestapõletik või nahapõletik. Need sümptomid esinevad kas koos või ükshaaval, kuid võivad ka hoopis puududa. Muude elundite haigestumine on samuti võimalik, aga mitte sage. Reaktiivse artriidi sümptomid püsivad enamasti 3–12 kuud, kuid mõnel protsendil inimestest muutub haigus pikaajaliseks. Tavaliselt on siis tegemist Reiteri sündroomiga.

Allikas: Kliinik.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles