Koroonatüvede põhjustatud pika Covidi sümptomid erinevad

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Uus vaatlusuuring viitab, et võrreldes algse SARS-CoV-2 variandiga põhjustas alfatüvi rohkem püsivaid vaimse funktsionaalse võimekuse probleeme, näiteks halvenenud mälu. Samas näis, et alfatüvi põhjustas vähem kuulmis- või haistmismeele muutusi, vahendab Medical News Today.

Teadlased võrdlesid 2020. aasta märtsist detsembrini nakatunud patsiente, kui ringles esialgne niinimetatud Wuhani koroonaviirus, inimestega, kes olid nakatunud 2021. aasta jaanuarist aprillini, kui domineeris B.1.1.7 ehk alfatüvi. Ilmnesid selged erinevused. Kui domineeris alfa, olid lihasvalu, segadustunne (millele viidatakse, justkui aju oleks udu sees), ärevus või depressioon oluliselt tavalisemad.

Seevastu lõhnataju kadu, maitsetundlikkuse muutus ja kuulmiskahjustus, mida seostati algse variandiga, olid vähem levinud.

«Paljusid selles uuringus kirjeldatud sümptomeid on juba varem mõõdetud, kuid see on esimene kord, kui neid seostatakse erinevate Covid-19 tüvedega,» ütleb uuringut juhtinud dr Michele Spinicci.

Mitmed muud tegurid, näiteks vaktsiinide kasutuselevõtt ja muutused ravis, võivad aga mõjutada, milliseid püsivaid sümptomeid kogetakse pärast koroonaviirusega nakatumist.

«Me näeme pandeemia lõikes erinevaid sümptomeid, kuid arvan, et selle taga on rohkemad tegurid kui tüved,» ütles David Strain, Ühendkuningriigi Exeteri ülikooli meditsiinikooli vanemõppejõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles