Tavaline sünnieelne ultraheliuuring annab viiteid autismispektri häiretele

PM Tervis
Copy
Loode emakas. Pilt on illustratiivne.
Loode emakas. Pilt on illustratiivne. Foto: Stocktrek Images/Stocktrek Images

Rutiinne loote ultraheliuuring raseduse teisel trimestril võib anda varaseid viiteid võimalikule autismispektri häirele. Erinevate anatoomiliste kõrvalekallete esinemissagedus autistlikel lastel on üsasiseselt kolm korda suurem kui nende tüüpilise arenguga õdedel-vendadel, kirjutab Med24.

Iisraelis uuriti autistlike laste ja nende tavapäraselt arenenud õdede-vendade erinevusi loote ultraheliuuringute põhjal. Andmed koguti sünnieelse ultraheli kliinikutest.

Autismispektri diagnoosiga olid kõige tugevamini seotud kuseteede, südame ja pea/aju arengulised kõrvalekalded ultraheliuuringul. Autismispektriga lastel oli loote ultraheli ajal kitsam pea ja laiem silmade vahe võrreldes ülpopulatsiooni tüüpiliselt arenevate lastega.

Autismiga tüdrukutel oli oluliselt rohkem anatoomilisi kõrvalekaldeid (43%) kui autismiga poistel (25%), samuti oli rohkem autismiga tüdrukuid, kellel oli mitu erinevat anatoomilist anomaaliat (15% vs 5%). 

Lisaks selgus, et anatoomilised kõrvalekalded loote ultraheliuuringul olid seotud autismi raskemate sümptomitega lapseeas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles