ME SAAME HAKKAMA ⟩ Kes teist inimeseks ei pea, kipub haiget tegema

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Oluline on juba lapseeas õpetada, et teine on ka inimene ja väärtus iseenesest, kes samuti saab haiget. Sellise hoiakuga on võimalik ära hoida kiusamist.
Oluline on juba lapseeas õpetada, et teine on ka inimene ja väärtus iseenesest, kes samuti saab haiget. Sellise hoiakuga on võimalik ära hoida kiusamist. Foto: Shutterstock

Kas kohutavam on olla lapsevanem, kui su laps tulistatakse täiesti suvaliselt kuskil ­linnatänaval surnuks, või siis, kui sa tead, et sinu laps oli tulis­taja? Ma tahan väga loota ja uskuda, et sellistele ­olukordadele ei pea ükski Eesti lapsevanem ­kunagi mõtlema.

Ometi on mitu korda vähem traagilisel skaalal meist paljud lapsevanemana pidanud vastakuti olema teadmisega, et meie lapsele on koolis või mänguplatsil haiget tehtud või on meie laps olnud see, kes haiget teeb. Need hetked tekitavad tihti tohutut abitust, sest me kõik tahame ju kasvatada lapsi selliseks, kellele haiget ei tehta ja kes ise ka tahavad teistega hästi läbi saada. Need hetked panevad mõtlema, kas ja mida tuleks lapsega suheldes või koduses õhkkonnas laiemalt teisiti teha.

Olgu sõjas või tavaelus, ­teiste­ga jõhkrutsemise taga on kohati väga sarnased põhjused – ja paljusid neist põhjustest saame vähemalt oma laste puhul vähem tõenäoliseks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles