Pea kaks kolmandikku Lõuna-Sudaani elanikest on silmitsi toidukriisiga

Copy
Teraviljatooted ja seemned
Teraviljatooted ja seemned Foto: Shutterstock

Lõuna-Sudaanis on toidukriisiga silmitsi üle 7,7 miljoni inimese ehk umbes 63 protsenti riigi elanikest, teatasid laupäeval riigi valitsus ja ÜRO.

Näljaohus inimeste arv on kasvanud mullusega võrreldes seitse protsenti.

Laupäeval avaldatud ühisraporti järgi on toidupuudust süvendanud loodusõnnetused, nagu üleujutused ja põuad, aga ka relvakonfliktid ja elanike ümberasustamine.

Lõuna-Sudaanis on valitsenud ebastabiilsus alates riigi iseseisvumisest 2011. aastal.

Aastal 2013 puhkes riigis viis aastat kestnud kodusõda president Salva Kiiri ja opositsioonijuhi Riek Machari vägede vahel. Sõjas hukkus pea 400 000 inimest ja miljonid olid sunnitud kodudest põgenema.

Kaks aastat tagasi moodustasid vaenupooled ühtsusvalitsuse, misläbi loodeti kinnistada 2018. aastal sõlmitud rahulepe. Sestsaati on riiki tabanud aga rida kriise, üleujutustest näljahäda ja vägivallani, samuti aga poliitilised tülid ja rahuleppe rikkumised.

ÜRO on kritiseerinud Lõuna-Sudaani juhte vägivalla õhutamises, vabaduste piiramises ja riigikassa rüüstamises.

«Kuni konflikt ei ole lahendatud, jääb nende (näljaohus inimeste) arv kasvama, sest mida see tähendab, on see, et neil inimestel ei ole turvalist ligipääsu oma põllumaadele,» ütles ÜRO maailma toiduprogrammi juht Lõuna-Sudaanis Adeyinka Badejo.

Reedel puhkesid valitsuse ja opositsiooni vägede vahel taas lahingud. Vaid paar päeva tagasi lubati relvarahust kinni hoida ja habras rahulepe päästa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles