Teadlased avastasid, miks Covid-19 põhjustab osal inimestest kehas tõsist põletikku

PM Tervis
Copy
Immuunrakkude nakatumine ja surm kutsub kehas esile võimsaid põletikulisi reaktsioone.
Immuunrakkude nakatumine ja surm kutsub kehas esile võimsaid põletikulisi reaktsioone. Foto: Shutterstock

Bostoni lastehaigla teadlaste juhitud uuring heidab valgust, miks Covid-19 põhjustab osal inimestest tõsist põletikku, mis toob kaasa ägedat hingamispuudulikkust ja mitme organi kahjustusi. Üllatuslikult leiti ka uuringus, et antikehad, mis tekivad Covid-19ga nakatumisel, võivad mõnikord põhjustada põletikku, samas kui mRNA vaktsiinide tekitatud antikehad ei paista seda põhjustavat.

«Tahtsime mõista, mis eristab kerge ja raske Covid-19 kuluga patsiente,» ütleb Massachusettsi üldhaigla arst Michael Lieberman Medical Xpressis. «Me teame, et raske haigusega inimestel on paljud põletikulised markerid kõrgenenud ja et põletik on haiguse raskusastme aluseks, kuid me ei teadnud, mis põletiku käivitab.»

Uurijad analüüsisid Massachusettsi üldhaigla erakorralise meditsiini osakonda saabuvate Covid-19 patsientide vereproove. Nad võrdlesid neid tervete inimeste ja muid hingamisteede haigusi põdevate patsientide omadega. Samuti uurisid nad Covid-19-sse surnud inimeste kopsukudet.

Uuring avaldati mainekas teadusajakirjas Nature.

Immuunrakkude surm

Nad leidsid, et SARS-CoV-2 võib nakatada monotsüüte – vere immuunrakke, mis toimivad «valvuritena» ja reageerivad varajase infektsiooni korral–, aga ka makrofaage, sarnaseid immuunrakke kopsudes. Pärast nakatumist surevad mõlemat tüüpi rakud, mis vabastab kehas võimsad põletikulised häiresignaalid.

«Nakatunud patsientidel suri umbes kuus protsenti vere monotsüütidest,» ütleb Lieberman. «Seda on palju, sest surevad rakud eemaldatakse kehast kiiresti.»

Uurides Covid-19 tõttu surnud inimeste kopsukudet, leiti, et umbes veerand koes olevatest makrofaagidest oli suremas.

Kui teadlased uurisid rakke SARS-CoV-2 nähtude suhtes, leidsid nad, et umbes 10 protsenti monotsüütidest ja kaheksa protsenti kopsumakrofaagidest oli nakatunud.

Asjaolu, et monotsüüte ja makrofaage saab SARS-CoV-2-ga nakatada, oli üllatus, kuna monotsüütides ei ole ACE2 retseptoreid, mis on viiruse klassikaline sisenemistee, ja makrofaagidel on ACE2 retseptoreid vähe. Lieberman arvab, et monotsüütide SARS-CoV-2ga nakatumine võis varem osaliselt jääda kahe silma vahele, kuna teadlased uurivad sageli külmutatud vereproove, milles surnud rakud ilmsiks ei tule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles