Milleni võib viia allergia tähelepanuta jätmine?

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Paljud Eesti inimesed on allergilised kase õietolmu vastu. Kuna kase sugukonda kuuluvad veel lepp ja sarapuu, võib tekkida allergiline reaktsioon ka nende õitsemise ajal.
Paljud Eesti inimesed on allergilised kase õietolmu vastu. Kuna kase sugukonda kuuluvad veel lepp ja sarapuu, võib tekkida allergiline reaktsioon ka nende õitsemise ajal. Foto: Shutterstock

Allergia tähendab, et organismil on suurem tundlikkus tavaliselt ohutule ainele. SYNLABi meditsiinilabori spetsialist Kaidi Hunt selgitab, et allergilise inimese organism hakkab süütu aine, näiteks õietolmu vastu tootma IgE tüüpi antikehi, millest tulenedes reageerib keha ebatavaliselt, väljendudes erinevate ägedate haigusnähtudena.

Kerged allergiasümptomid ei pruugi igapäevaelu segada. Nii võib laborispetsialisti sõnul inimene aasta ringi üpris hästi taluda näiteks kodust tolmu või lemmiklooma kõõma, kuigi on nende vastu allergiline. Allergia võib avalduda igaühel väga erinevalt – näiteks nina-, suu-, kurgu- ja silmade sügelusena, samuti tilkuva või kinnise nina, aevastamise, põskkoobaste turse, nahalööbe ja ka üleüldise haiglase enesetundena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles