Pärast Covid-19 põdemist on oluline märgata lapsel ohtliku sündroomi märke

PM Tervis
Copy
Maasikakeel
Maasikakeel Foto: Shutterstock

Kuna Eestis on praegu Covid-19 haigestumine suurem kui kunagi varem, võib sageneda ka MIS-C haigestumus lastel, kirjutab Med24.

Peremeditsiini arst-resident Ivi Sonn ja Piia Jõgi, arst-õppejõud pediaatria alal Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliinikust kirjutavad, et 2020. aasta aprillis ilmusid Ühendkuningriigist esimesed teated kriitiliselt haigestunud lastest, kelle sümptomid meenutasid toksilise šoki sündroomi ja atüüpilist Kawasaki haigust. Haiguse tekkimist seostati hiljutise Covid-19 põdemisega. 

14. mail 2020 nimetas USA Haiguste Tõrje ja Ennetamise Keskus (CDC) selle seisundi multisüsteemseks põletikusündroomiks (MIS-C) lastel, mis on seotud eelnevalt läbipõetud SARS-CoV-2 viirusega.

MIS-C võib alata nädalaid pärast lapse nakatumist SARS-CoV-2 viirusesse, tavaliselt nelja (kahe kuni kuue) nädala jooksul pärast Covid-19 nakkuse põdemist. Laps võib olla Covid-19 haigust põdenud sümptomiteta. Kaasuvatest haigustest olid sagedasemad rasvumine (10–59%) ja astma (5–18%).

MIS-C korral tekivad immuunsüsteemi düsregulatsioon, hilinenud ülemäärane süsteemne põletikureaktsioon ja endoteeli kahjustus, mis põhjustab erinevate organsüsteemide düsfunktsiooni. 

Kõigil MIS-C-ga lastel esineb visa palavik, sageli koos seedetrakti ja kardiovaskulaarsüsteemi haaratusega. Raskematel juhtudel võib tekkida hulgiorganpuudulikkus ja šokk, mis on tavaliselt tingitud südamekahjustusest.

Võivad esineda käe- ja jalalabade turse, mõranenud ja turses huuled, «maasikakeel», ülemiste hingamisteede infektsiooni tunnused, peavalu, letargia, ärrituvus, segadusseisund, lihasnõrkus.

Prognoos on enamasti hea ning enamik lastest paraneb ravi saades hästi. 

Haiglast lahkudes on oluline vähemalt üheks kuuks vähendada füüsilist koormust.

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles