Uudne koroonavaktsiin näitab tõhusust (1)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Shutterstock

Vähihaigete ja kaasasündinud immuunpuudulikkusega inimeste kaitsmiseks mõeldud uudne koroonavaktsiin näib olevat tõhus, kirjutab Frankfurter Allgemeine.

Väikeses kliinilises uuringus näitas Tübingeni teadlaste välja töötatud preparaat CoVac-1 soovitud toimet 93 protsendil vaktsineeritud katsealustest – aktiveerus T-rakkude immuunvastus. Seda, mil määral on uuringus osalenud 14 patsienti nakatumise või raskete sümptomite eest tegelikult kaitstud, ei ole uuritud.

Praegused koroonavaktsiinid käivitavad organismis niinimetatud humoraalse immuunvastuse ehk antikehade moodustumise B-rakkude poolt. Paljud kemoteraapiad ja mõned immunoteraapiad aga hävitavad B-rakud, mistõttu ei mõju vaktsiinid nendele patsientidele piisavalt. Isegi teatud kaasasündinud immuunpuudulikkusega inimestel on antikehade teke häiritud. Seetõttu on CoVac-1 mõeldud peamiselt rakulise immuunsuse loomiseks, mille käivitavad T-rakud.

«T-rakkude poolt vahendatud immuunsus on kaitsva viirusevastase vastuse tekkeks asendamatu ning varasemad uuringud on näidanud, et T-rakud suudavad võidelda Covid-19 vastu isegi neutraliseerivate antikehade puudumisel,» selgitab Claudia Tandler Tübingeni ülikoolist.

Umbes kaks kolmandikku uuringus osalenud patsientidest olid juba vaktsineeritud heakskiidetud koroonavaktsiiniga, kuid nende immuunsüsteem ei olnud tootnud piisavalt antikehi. 28 päeva pärast CoVac-1ga vaktsineerimist registreerisid teadlased tugeva T-rakulise vastuse 13 patsiendil. Praegu valmistatakse ette kliinilist uuringut rohkemate patsientidega.

Tübingeni teadlaste preparaat on peptiidipõhine vaktsiin. See sisaldab kuut erinevat Sars-CoV-2 valgukomponenti (peptiidi) antigeenidena, mille vastu immuunsüsteem loob pärast vaktsineerimist T-rakulise vastuse. Nende hulgas on piikvalk, mille vastu on suunatud ka seni saadaval olevad vaktsiinid. Mitme viirusvalgu kombineerimine ühes vaktsiinis on mõeldud võimalikult laiaulatusliku T-rakulise immuunvastuse vallandamiseks, et kaitseefekt säiliks ka viiruse mutatsioonide korral.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles