Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Avastati öine diabeedi riskitegur

Copy
Unerütmi sagedane häirija on valu.
Unerütmi sagedane häirija on valu. Foto: Shutterstock

Eksperimentaalsetes uuringutes on leitud, et une pikkuse vähendamine ja katkestustega uni suurendavad insuliiniresistentsust ja glükoosi taset vereplasmas. Teaduskirjanduse analüüsid kinnitavad diabeedi seoseid unehäiretega, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri.

Ühendkuningriigi Bristoli, Manchesteri ja Exeteri ülikooli ning USA Harvardi ülikooli teadlaste uurimuses selgitati erinevat tüüpi unehäirete mõju glükohemoglobiini (HbA1c) sisaldusele veres.

Ühendkuningriigi biopangast kasutati 336 999 inimese andmeid, samuti ülegenoomse seoseuuringu MAGIC 46 368 osaleja andmeid.

Patsientide keskmine vanus oli 53–57 eluaastat, pooled vaatlusalustest olid naised. Analüüsiti viie erineva unehäiretüübi (insomnia, ööpäevase une pikkus, päevane unisus, päevane tukkumine, une kronotüüp) mõju glükohemoglobiini sisaldusele. Andmed unehäirete tüübi kohta leiti osalejate täidetud küsimustikest.

Selgus, et osalejatel, kel esines sagedamini insomnia sümptomeid agu uinumisraskused ja sage öine ärkamine, leiti veres suuremad glükohemoglobiini väärtused kui neil, kel esines insomnia tüüpi unehäireid harva või üldse mitte. Teised vaadeldud unehäired glükeeritud hemoglobiini väärtusi ei mõjutanud.

Tulemused näitavad, et insomnia sümptomite sage esinemine on seotud suurema HbA1c sisaldusega veres ja unetusel võib olla põhjuslik roll teist tüüpi diabeedi tekkel. 

Märksõnad

Tagasi üles