Ekspertide põud viib vaimse tervise kuristiku äärele

Copy
TÜ kliinikumi psühhiaatria eriala vanemarst-õppejõud Anu Susi tõdeb, et lisaks isiklikele suhetele mõjutab vaimset tervist ka olukord maailmas. «Laste ja noorukite puhul mängivad suurt rolli lapsevanemate vanemlikud oskused ning kool,» ütleb Susi.
TÜ kliinikumi psühhiaatria eriala vanemarst-õppejõud Anu Susi tõdeb, et lisaks isiklikele suhetele mõjutab vaimset tervist ka olukord maailmas. «Laste ja noorukite puhul mängivad suurt rolli lapsevanemate vanemlikud oskused ning kool,» ütleb Susi. Foto: Kristjan Teedema

«Psühhiaatrias ning laste- ja noorukitepsühhiaatrias on vastuvõtujärjekorrad väga pikad, tihti ebamõistlikult – eeskätt tulenevalt spetsialistide vähesusest ja abivajajate suurest hulgast,» nendib Tartu Ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliiniku vanemarst-õppejõud Anu Susi, kes on Tartu Ülikooli arstitudengite üldjuhendaja psühhiaatria eriala residentuuris.

Psühhiaatri või kliinilise psühholoogi aega võib oodata kuid. Patsiendil on kaks võimalust: kas maksta kopsakas summa ja saada löögile umbes nädalaga või lasta teenuse eest tasuda haigekassal ja hakata ootama. Üleriigilise digiregistratuuri järgi näeme, et rohkem kui 100-eurose tasu eest võib psühhiaatri vastuvõtule saada juba järgmisel päeval. Tasuta psühhiaatriaega tuleb näiteks Harju maakonnas oodata aga septembrini.

Tallinna lastehaigla laste vaimse tervise keskuse juhataja Anne Kleinberg rääkis eelmise aasta augustis Postimehele, et koroonapandeemia tõttu on vaimse tervise probleemidega laste arv hüppeliselt kasvanud. Praegu tõdeb Kleinberg, et pöördujate arv pole vähenenud, vaid on samas suurusjärgus kui aasta tagasi.

Abivajajate hulka mõjutab Susi sõnul inimeste parem teadlikkus vaimse tervise probleemidest, stressi suurendavate tegurite rohkus näiteks vahetutes inimsuhetes, aga ka internetikeskkonnas, samuti jätab jälje maailmas toimuv, üldine terviseseisund ja majanduslik toimetulek. «Laste ja noorukite puhul mängivad suurt rolli lapsevanemate vanemlikud oskused ning kool,» ütleb Susi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles