Hoia süda terve: südamearsti seitse soovitust igaks nädalapäevaks

PM Tervis
Copy
Pildil Põhja-Eesti regionaalhaigla südametervise kabineti ülemarst ja kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa.
Pildil Põhja-Eesti regionaalhaigla südametervise kabineti ülemarst ja kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa. Foto: Toomas Tatar/Scanpix Baltics

Südamearst Margus Viigimaa jagab südametervise hoidmise nädalaplaani, mida järgides kannad hoolt südame pika ja terve elu eest. Kuna suisa 50 protsenti südametervisest määravad inimese eluviisid, on südamehaigused hästi ennetatavad ja palju saab inimene ise ära teha. Paraku vajas Eestis eelmisel aastal südamehaigustega ravi ligi 23 000 patsienti.

Esmaspäeval eelistan taimset

Tervise Arengu Instituudi uuringu andmetel tarbivad eestlased ligi kolm korda rohkem liha, kui tervisele kasulik oleks. Võrreldes Euroopa keskmisega tarbib eestlane aastas  ligi 10 kg rohkem. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et vähesem lihatarbimine maandab südame- ja veresoonkonnahaigusse haigestumise riski. Proovi täna jätta liha menüüst välja ja eelistada taimseid valikuid. Järsk dieedimuutus pole kellelegi hea, kuid lihasöömist saame järk-järgult vähendada.

Teisipäeval tõttan trepist

Hea südametervisega inimene suudab vähem kui minutiga ronida neli trepiastmestikku. Proovi täna liftiga sõitmise asemel hoopis jala kontori- või korteritreppidest üles ja alla minna. Mitu minutit sul kulus?

Kolmapäeval kohtun sõbraga

Üksildustunne võib südamele olla sama kahjulik kui kõrge vererõhk, rasvumine või passiivne elustiil. Tähtis pole end kogu aeg inimestest ümbritseda, vaid jälgida enda suhete kvaliteeti. Kirjuta-helista täna sõbrale, kellega pole ammu rääkinud ja kutsu ta kohvikusse, tee juttu kolleegiga või hoopis naerata võõrale inimesele tänaval.

Neljapäeval naudin vaikust

Liigne kära tõstab stressitaset ja omakorda kahjustab südametervist. Müra võib tõsta vere kolesteroolitaset ja rasvasisaldust ning on üks kaastegur infarkti tekkel. Lisaks võib pidev mürareostus häirida und, vähendada sooritusvõimet ja tekitada agressiivsust. Müra eest põgenemine ei ole päris võimalik, kuid probleemi vastu aitab ka mürasummutavatesse kõrvaklappidesse investeerimine või teadlikult müraallikate vähendamine kodus.

Reedel rajult ei pidutse

Tubakatarvitajatel on risk haigestuda südame- ja veresoonkonnahaigustesse 2–4 korda kõrgem kui mittesuitsetajal. Seega tarvita tubakatooteid minimaalselt, et hoida oma tervist. Kui otsustad tarvitada alkoholi, siis tea, et see võib tõsta südamehaiguste, sealhulgas kõrgvererõhktõve, insuldi ja infarkti riski. On uuringuid, mis väidavad, et üks klaas punast veini teeb südamele hoopis head. Ehk on tõde kuskil vahepeal, kuid pea meeles, et kui võtad, võta mõõdukalt. Ja võta vett vahele.

Laupäeval liigun looduses

Soovituslik on värskes õhus viibida vähemalt kaks tundi päevas. Vabas õhus sportimine ja liikumine on motiveeriv, sest samal ajal saab kaunist maastikku nautida. Kevadperioodil on Eestis kaunid kosed, rabad, metsad ja merekaldad. Võta sõbrad või pere kaasa või mine üksi loodust nautima.

Pühapäeval põõnan pikalt

Südametervise jaoks on kõige parem regulaarne unerütm. Kõige tervislikum on uinuda 22 ja 23 vahel õhtul ja magada vähemalt seitse tundi. Suurbritannia uuringus oli kella 22 ja 23 vahel uinujatel südamehaiguste tekke oht võrreldes kella 23 ja südaöö vahel uinujatega 12 protsenti väiksem ning pärast keskööd uinujatega 25 protsenti väiksem. Kui lähed õhtul varem magama, algab päev erksamalt ning sinna mahub rohkem tegevusi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles