Teadlased tuvastasid uue strateegia leukeemia agressiivse vormiga võitlemiseks

PM Tervis
Copy
Leukeemia ehk valgeveresus ehk verevähk on üldnimetus vereloomeelundite kasvajatele, mis arenevad peamiselt luuüdis. Allikas: kliinik.ee
Leukeemia ehk valgeveresus ehk verevähk on üldnimetus vereloomeelundite kasvajatele, mis arenevad peamiselt luuüdis. Allikas: kliinik.ee Foto: Shutterstock

Sussexi ülikooli teadlased on avastanud uusi ravistrateegiaid verevähi ravis, kirjutab Medical Xpress

Äge müeloidleukeemia (ÄML) ehk verevähk on leukeemia agressiivne vorm, mis mõjutab teatud tüüpi valgeid vereliblesid (leukotsüüte), mis tavaliselt vastutavad infektsioonide vastu võitlemisel ja koekahjustuste ennetamise eest. Ühendkuningriigis registreeritakse igal aastal umbes 3000 uut ÄML-i juhtumit. Haiguse prognoos ei ole hea, sest praegused keemiaravid on väga toksilised kui ka ebaefektiivsed. 

Nüüd on teadlased avastanud, et kaks peamist onkovalku võivad leukeemiarakkudes koos töötada, mõjutades ükseise onkogeenset aktiivsust ehk nende võimet muuta geene ja põhjustada kasvaja arengut. 

«Vähi molekulaarsete vastastikumõjude parem mõistmine võib avada uusi ravivõimalusi ja hinnata haiguse arengut,» sõnas Sussexi ülikooli biomeditsiiniteaduse lektor ja hematoloogia uurimisrühma direktor dr Rhys Morgan.

«Oleme esimest korda suutnud lahti harutada leukeemiarakkudes asuva beeta-kateniini interaktsioonivõrgustiku ning avastanud, et see interakteerub teise valguga nimega Wilms Tumor 1 (WT1).»

Praegu on beeta-kateniinile suunatud ravi osutunud osaliselt edukaks ning dr Morgan ja tema meeskond usuvad, et ravil, mis keskendub selle koostoime katkestamisele teiste valkudega, võib olla suur potentsiaal. 

Järgmine samm selle uurimistöö jaoks on püüda täpselt mõista, kuidas nende kahe valgu koostoime aitab kaasa leukeemia progesseerumisele ja seejärel teha koostööd bioloogide ja meditsiinikeemikutega, et mõista kuidas seda ühendust murda, sõnas dr Morgan. 

Tulemused avaldati ajakirjas Haematologica.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles